IT

Nå får du mye bedre mobillyd

Hvis du er heldig.

7. sep. 2012 - 10:47

Omsider ser det ut til å flaske seg for HD Voice i Norge. Det vil si den talekodeken som skal gi mobilsamtaler et virkelig stort kvalitetsløft.

Oktoberlansering

Telenor håpet at de skulle være klar med HD Voice i fjor, men slik gikk det ikke. Det var mer arbeid i nettet enn de hadde forutsett. Men nå er det like før.

– Vi har bestemt oss for at introduksjonen av den nye stemmeteknologien skal skje i høst og går det som vi håper blir det i slutten av oktober. Vi har allerede begynt å merke de telefonene vi selger med HD Voice, slik at folk vet at de får en som er klar. Vi har også så smått begynt å nevne HD Voice i reklamemateriellet og vi har mer informasjon om hvordan dette virker og hva det betyr på nettet, sier sjef for stemmeteknologi i Telenor, Morten Ramberg.

– Vi har jobbet lenge for å innføre HD Voice, men vi er ennå i testfasen og jeg kan ikke si om vi vil komme i fjerde kvartal eller over nyttår, sier teknisk sjef i Netcom, Roy Ove Nilssen.

Innsikt: HD Voice: Den nye stemmen

Mye bedre tale

Brukerne vil merke den nye talekodingen godt. Selv om den ikke belaster nettet særlig mer så er den langt mer effektiv.

Den bruker ørlite mer bitrate, men komprimerer mye mer effektivt. Det gjør at den kan overføre et mye bredere frekvensområdet, helt ned til 50 Hz, men fremfor alt helt opp til 7000 Hz. Dagens lydkoding er begrenset til mellom 300 og 3400 Hz.

Som grunnlag for den mye høyere frekvensen tar kodeken 16 000 i stedet for 8 000 signalprøver i sekundet, slik at lyden blir mer naturtro.

Signalene som er kodet i HD Voice blir heller ikke transkodet til et annet digitalt format i nettverket, slik at de kommer frem som de ble sendt. Opplevelsen er veldig mye mer naturtro lyd.

I tillegg inneholder den nye koderen algoritmer for å fjerne bakgrunnsstøy.

Les også:

Snart kan du betale med en app

Telenor spår bompenger på mobilnettet  

Ikke på iPhone

Selv om Telenor innfører HD Voice, som egentlig er markedsførernes navn på en kodek som heter AMR wideband, er det begrensninger.

For det første støtter ikke alle telefonene en wideband-koding. Litt under 20 prosent av alle terminalene i Telenors nettverk har den nødvendige maskinvaren.

De fleste nye fra Samsung, Sony og noen til støtter det, men ikke iPhone. Vi har spurt Apple om dagens telefoner kan oppgraderes, men de vil ikke svare. Sannsynligvis kan de ikke det.

HD Voice vil i første omgang være begrenset til eget nett. Det betyr at inntil videre kan ikke en slik samtale foregå mellom Netcoms og Telenors nett.

En annen begrensing er at kodeken bare vil virke i 3G. Det er ingen ting i veien for at den skal kunne virke i 2G, men det synes å være en begrensing terminalprodusentene er blitt enige om. Og begge terminalene må støtte kodingen.

– Denne begrensningen bekymrer oss litt. Mange brukere vil kanskje tro det er noe galt med dekningen hvis den ene telefonene beveger seg inn i et område der det bare er 2G-dekning og samtalen faller tilbake til AMR narrowband. Heldigvis øker andelen av samtaler som går over 3G stadig, sier Nilssen.

Les også:

Ser slutten for fasttelefonen i Norge

Vil prioritere mobildekning for viktige personer

Slik lager smarttelefonene trøbbel i mobilnettet  

Slik skal bredbåndet bli billigere

Løsningen telegigantene ikke vil ha

Bedre mobildekning på kontoret  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.