FORSVAR

Nå er tolv norske ferdig utdannet på det nye overvåkingsflyet P-8 Poseidon

Men det er over to år til de første Orion-erstatterne kan fases inn.

I cockpit på en amerikansk P-8 Poseidon under MPA-øvelsen Dynamic Mongoose på Andøya i juli.
I cockpit på en amerikansk P-8 Poseidon under MPA-øvelsen Dynamic Mongoose på Andøya i juli. Stian Roen / Forsvaret
28. aug. 2019 - 19:01

Norge har bestilt fem Boeing P-8A Poseidon for rundt ti milliarder kroner. Disse maritime patruljeflyene skal erstatte P-3 Orion, samt DA-20 Jet Falcon.

Boeing skal levere de norske flyene til amerikanske myndigheter i 2021/22, og deretter skal maskinene gjennom en runde med nasjonale tilpasninger før de blir levert til Norge.

Nå er de første tolv offiserene og spesialistene ferdig utdannet på P-8.

På utveksling i US Navy

Det kommer fram i en artikkel Luftforsvaret selv har skrevet og som står på trykk i nyeste Forsvarets forum.

Disse tolv startet utdanninga i Jacksonville nordøst i Florida tidligere i år, og er en del av en enveis utvekslingsordning for å skaffe erfaring på flytypen før denne blir innført i Luftforsvaret. De har alle erfaring fra P-3 Orion, og den seks måneder lange utdanningen består både av typekurs på Poseidon og taktisk utsjekk.

Flyoperatører i en amerikansk P-8 Poseidon under MPA-øvelsen Dynamic Mongoose på Andøya. Foto: Stian Roen / Forsvaret

Den ene halvparten skal bli igjen i Jacksonville som instruktører, mens den andre halvparten flytter til marineflybasen Patuxent River i Maryland på USAs østkyst og blir en del av skvadronen som skal drive med operasjonell testing og evaluering (OT&E).

De blir værende på utveksling hos US Navy fram til årsskiftet 2021/2022, altså når Forsvaret skal ta imot sine første nye fly, og vil med sin erfaring kunne bidra til trygg og effektiv innføring av flytypen.

Det er ikke før i 2021 at det skal konverteres ytterligere personell. Ifølge Luftforsvaret vil dette trolig også skje i Jacksonville, selv om også Storbritannias MPA-base Lossiemouth i Skottland kan være et alternativ. Norge og Storbritannia er i ferd med å øke forsvarssamarbeidet, blant annet knyttet til nettopp P-8 Poseidon og F-35.

Nye våpensystemer 

For mange som bor i nærheten av norske flybaser, særlig Andøya, vil P-8A være et relativt kjent syn. Flytypen er jevnlig på besøk, men da med US Navys farger. For eksempel da Nato i juli gjennomførte anti-ubåttrening utenfor Troms og Nordland - øvelsen «Dynamic Mongoose».

Flyet bygger på Boeing 737-800, men blant annet andre og forsterkede vinger. 

– Ved siden av selve flyene, vil anskaffelsen også omfatte moderne sensorer, overvåkings- og støttesystemer og nye antiubåtvåpen. P-8A Poseidon kan dekke store havområder på kort tid og oppholde seg lenge i et operasjonsområde, het det fra forsvarsdepartementet da flyene ble bestilt i mars 2017.

Amerikansk P-8A Poseidon tar av fra Andøya i juli. Foto: Stian Roen / Forsvaret

Samtidig som et NSM fra Kongsberg traff et målskip på Rimpac-øvelsen i fjor sommer, ble det samme skipet truffet av et Harpoon-missil skutt fra et australsk P-8. Kongsberg er selvsagt høyst interesserte i at deres langt mer moderne JSM-missil også kan bli integrert på P-8.

Flyet er imidlertid i ferd med å få integrert «High Altitude Anti-submarine warfare weapon capability» (HAAWC) som vil gjøre det mulig å angripe ubåter med torpedoer fra inntil 30.000 fots høyde. Enkelt forklart er det snakk om å utstyre torpedoene med vinger og styringssystem som slippes av i det vannskorpa nærmer seg og torpedoene svømmer den siste biten mot målet på konvensjonelt vis. US Naval Sea Systems tildelte den siste integreringskontrakten til Boeing tidligere i år, og målet er å være operativ med Mk 54-torpedoer i HAAWC-drakt kommende vår.

Les også

P-8 har ikke «magnetic anomaly detector» (MAD), som P-3 har i halebommen, for å finne den magnetiske forstyrrelsen fra en ubåt nært overflaten, men ifølge Luftforsvaret har den neste generasjons antiubåt-kapasitet - multistatiske bøyer og prosessering.

Norge har seks Orion-maskiner. To ble levert i 1968-69 (P-3N) og fire i 1988-89 (P-3C UIP). For fire år siden omtalte Teknisk Ukeblad prosjektet der det ble brukt cirka 1,2 milliarder kroner i nye vinger, ny avionikk og oppgraderte operasjonssystemer. Sammen med en reservedelavtale med Tyskland og Airbus, skulle dette forlenge levetida med minst 20 år.

P-8-prosjektets kostnadsramme utgjør om lag ti milliarder kroner i tillegg til en andel som vil gå over Etterretningstjenestens budsjetter.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.