VINDKRAFT

Nå er strøm fra britiske havvindmøller billigere enn strøm fra nytt kjernekraftverk

– Havvind faller virkelig i pris for tiden.

I England viser en britisk budrunde at offshore-vind nå blir billigere enn strøm fra kjernekraftverket Hinkley Point.
I England viser en britisk budrunde at offshore-vind nå blir billigere enn strøm fra kjernekraftverket Hinkley Point. Bilde: Vestas

Støtten til havvind i Nordsjøen er redusert med godt og vel 50 prosent på bare to år.

To bedrifter – blant dem Dong Energy – vant nemlig i forrige uke britiske kontrakter på støtte til store havmølleparker i Nordsjøen på det laveste nivået hittil: Drøyt 60 øre per kilowattime for Horn Seas 2-parken på 1386 megawatt og Moray-parken på 950 megawatt.

I 2014-2015 gjennomførte Storbritannia sitt første anbud av støtte til permanente energiprosjekter – blant annet offshore vindkraft. Her endte prisen på mellom 119 og 126 øre per kilowattime.

Billigere enn omstridt kjernekraftverk

Samtidig viser det nye anbudet at offshore vindkraft – som settes i drift i 2022 – nå er mer enn konkurransedyktig med kjernekraft i form av det store, omdiskuterte, britiske kjernekraftprosjektet Hinkley Point, som forventes å komme i drift i 2025.

I skjemaet er det grovt antatt at nettilkoblingen til danske Kriegers Flak ville legge 10 øre/kWh til prisene. Videre er det korrigert for at de britiske støttesatsene korrigeres for inflasjon, noe som gir ca. 30 prosent høyere inntjening i løpet av støtteperioden. (Kilde: Dansk Energi)
I skjemaet er det grovt antatt at nettilkoblingen til danske Kriegers Flak ville legge 10 øre/kWh til prisene. Videre er det korrigert for at de britiske støttesatsene korrigeres for inflasjon, noe som gir ca. 30 prosent høyere inntjening i løpet av støtteperioden. (Kilde: Dansk Energi)

Her ligger støttenivået på 97 øre per kilowattime i 35 år – og man forventer at verket kan være i drift i 60 år, mens havvindmøllene støttes med 48 øre per kilowattime i 15 år, og har en levetid på 25 år.

Det viser en oversikt – se grafikken – som sjefkonsulent Karsten Capion ved bransjeforeningen Dansk Energi har laget på grunnlag av de nye prisene fra det britiske anbudet.

– Vi kan se at havvind virkelig faller i pris for tiden. Det innebærer at den grønne omstillingen kan komme til å skje til en fornuftig pris, sier han.

Dansk havvind enda billigere

Capion legger til at prisutviklingen ikke stopper her, og at politikerne derfor bør kunne følge en elektrifiseringslinje i den grønne omstillingen med god samvittighet.

Karsten Capion har også lagt danske havmølleparker inn i skjemaet. Og selv om de er langt mindre enn de britiske, mottar de likevel mindre i støtte.

Men sammenligningen bør likevel tas med en klype salt, siden prosjekteierne pålegges forskjellige omkostninger til nettet i England og Danmark. I tillegg betales det leie av havbunnen i Storbritannia.

Det hører også med i sammenhengen at støtteperiodene er forskjellige: Britisk havvind får støtte i 15 år, dansk havvind i 12 år, og kjernekraftverket Hinkley Point i 35 år.

Står snart på egne ben

Ifølge det britiske nettstedet Carbon Brief plasserer de to nye cfd-kontraktene nå offshore vindkraft blant de billigste, grønne strømproduksjonsteknologiene i Storbritannia. De andre er landvind og solceller, som alle tre er billigere enn nye, gassdrevne kraftverk.

Carbon Brief påpeker også at offshore vindkraft er veldig nær å kunne klare seg helt uten støtte, siden det britiske Department for Business, Energy and Industrial Strategy forventer strømmarkedspriser på i gjennomsnitt 55 øre per kilowattime fra 2023 til 2035, noe som dekker mesteparten av parkenes 15-årige kontrakt på støtte.

Se støttesatsene fra 2015 her.

Artikkelen ble først publisert på danske Ing.dk

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.