VINDKRAFT

Nå er strøm fra britiske havvindmøller billigere enn strøm fra nytt kjernekraftverk

– Havvind faller virkelig i pris for tiden.

I England viser en britisk budrunde at offshore-vind nå blir billigere enn strøm fra kjernekraftverket Hinkley Point.
I England viser en britisk budrunde at offshore-vind nå blir billigere enn strøm fra kjernekraftverket Hinkley Point. Bilde: Vestas
Av Sanne Wittrup, Ing.dk
20. sep. 2017 - 11:41

Støtten til havvind i Nordsjøen er redusert med godt og vel 50 prosent på bare to år.

To bedrifter – blant dem Dong Energy – vant nemlig i forrige uke britiske kontrakter på støtte til store havmølleparker i Nordsjøen på det laveste nivået hittil: Drøyt 60 øre per kilowattime for Horn Seas 2-parken på 1386 megawatt og Moray-parken på 950 megawatt.

I 2014-2015 gjennomførte Storbritannia sitt første anbud av støtte til permanente energiprosjekter – blant annet offshore vindkraft. Her endte prisen på mellom 119 og 126 øre per kilowattime.

Billigere enn omstridt kjernekraftverk

Samtidig viser det nye anbudet at offshore vindkraft – som settes i drift i 2022 – nå er mer enn konkurransedyktig med kjernekraft i form av det store, omdiskuterte, britiske kjernekraftprosjektet Hinkley Point, som forventes å komme i drift i 2025.

I skjemaet er det grovt antatt at nettilkoblingen til danske Kriegers Flak ville legge 10 øre/kWh til prisene. Videre er det korrigert for at de britiske støttesatsene korrigeres for inflasjon, noe som gir ca. 30 prosent høyere inntjening i løpet av støtteperioden. (Kilde: Dansk Energi)
I skjemaet er det grovt antatt at nettilkoblingen til danske Kriegers Flak ville legge 10 øre/kWh til prisene. Videre er det korrigert for at de britiske støttesatsene korrigeres for inflasjon, noe som gir ca. 30 prosent høyere inntjening i løpet av støtteperioden. (Kilde: Dansk Energi)

Her ligger støttenivået på 97 øre per kilowattime i 35 år – og man forventer at verket kan være i drift i 60 år, mens havvindmøllene støttes med 48 øre per kilowattime i 15 år, og har en levetid på 25 år.

Det viser en oversikt – se grafikken – som sjefkonsulent Karsten Capion ved bransjeforeningen Dansk Energi har laget på grunnlag av de nye prisene fra det britiske anbudet.

– Vi kan se at havvind virkelig faller i pris for tiden. Det innebærer at den grønne omstillingen kan komme til å skje til en fornuftig pris, sier han.

Dansk havvind enda billigere

Capion legger til at prisutviklingen ikke stopper her, og at politikerne derfor bør kunne følge en elektrifiseringslinje i den grønne omstillingen med god samvittighet.

Karsten Capion har også lagt danske havmølleparker inn i skjemaet. Og selv om de er langt mindre enn de britiske, mottar de likevel mindre i støtte.

Men sammenligningen bør likevel tas med en klype salt, siden prosjekteierne pålegges forskjellige omkostninger til nettet i England og Danmark. I tillegg betales det leie av havbunnen i Storbritannia.

Det hører også med i sammenhengen at støtteperiodene er forskjellige: Britisk havvind får støtte i 15 år, dansk havvind i 12 år, og kjernekraftverket Hinkley Point i 35 år.

Står snart på egne ben

Ifølge det britiske nettstedet Carbon Brief plasserer de to nye cfd-kontraktene nå offshore vindkraft blant de billigste, grønne strømproduksjonsteknologiene i Storbritannia. De andre er landvind og solceller, som alle tre er billigere enn nye, gassdrevne kraftverk.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Carbon Brief påpeker også at offshore vindkraft er veldig nær å kunne klare seg helt uten støtte, siden det britiske Department for Business, Energy and Industrial Strategy forventer strømmarkedspriser på i gjennomsnitt 55 øre per kilowattime fra 2023 til 2035, noe som dekker mesteparten av parkenes 15-årige kontrakt på støtte.

Se støttesatsene fra 2015 her.

Artikkelen ble først publisert på danske Ing.dk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.