Nå er ingeniørledigheten lavere enn før koronapandemien

Nye tall fra Nav.

Nå er ingeniørledigheten lavere enn før koronapandemien
Nå er ledigheten for ingeniør- og ikt-fag tilbake på samme nivå, og faktisk litt under, det den var i februar 2020, før pandemi og smitteverntiltak fikk ledigheten til å skyte i været. Illustrasjon: Ina Steen Andersen

Antallet arbeidsledige ingeniører faller også i oktober. Ved utgangen av måneden var det 3072 innen ingeniør- og ikt-fag registrert som arbeidssøkende hos Nav. 

Det er en nedgang på 240 ledige den siste måneden – og nå er ledigheten lavere enn den var før koronapandemien. 

I mars 2020 ble innført sterke smittevernrestriksjoner, noe som fikk ledigheten til å eksplodere. Vi fikk den høyeste ledigheten i Norge siden 2. verdenskrig. På det meste var 13.149 ingeniører uten jobb. 

I februar 2020 var antallet arbeidsledige 3096, og dermed er vi tilbake på nivået fra før krisen. 

Ett år og syv måneder

Ledigheten for ingeniør- og ikt-fag har sunket jevnt og trutt siden den første virkningen av pandemien slo inn, men det tok altså et år og syv måneder før antallet ble normalisert. 

Før koronakrisen hadde antallet ledige innen ingeniør- og ikt-fag ligget stabilt på like over 3000 i omkring et halvt år. Det hadde da tatt nærmere 2,5 år å få ned ledighetsøkningen som kom som følge av oljekrisen, som startet i 2014/2015, og som i ledighetsstatistikken nådde toppnivået i januar 2017. 

Ingeniørledigheten har det siste året nå sunket med 43 prosent, fra en andel av arbeidsstyrken på 1,9 prosent, til 1,1 prosent i dag. Dette er også nivået ledigheten lå på før korona. 

Samtidig melder Nav at det er høy etterspørsel etter arbeidskraft, og ingeniør- og ikt-fag er blant yrkesgruppene med flest nye utlysninger den siste måneden, med hele 4000 nye i løpet av okrober. 

Les også