KRAFT

Nå er det klart: Statnett bygger kraftkabel til Tyskland

Men kabelen settes ikke i kommersiell drift før i 2020.

Statnett har bestemt seg for å bygge kraftkabel til Tyskland, men den blir ferdig senere enn antatt.
Statnett har bestemt seg for å bygge kraftkabel til Tyskland, men den blir ferdig senere enn antatt. Nexans
Øyvind LieØyvind LieJournalist
10. feb. 2015 - 06:00

NORDLINK

  • Høyspentkabelen har en kapasitet på 1400 MW og vil gå mellom Tonstad i Norge og Wilster i Schleswig-Holstein i Tyskland.
  • NordLink-prosjektet skal realiseres av norske Statnett og DC Nordseekabel GmbH & Co. KG, som begge har en andel på 50 prosent Det tyske selskapet Tennet og den tyske banken KfW eier en halvpart hver i DC Nordseekabel. DC Nordseekabel har ansvar for byggingen av den tyske delen av prosjektet, også tillatelsene.

Samarbeidspartnerne Statnett, Tennet og investeringsbanken KfW fatter i dag endelig investeringsbeslutning om å bygge en mellomlandsforbindel mellom Norge og Tyskland, opplyser Statnett til Teknisk Ukeblad.

Signering i dag

Likestrømskabelen Nordlink blir den første direkte forbindelsen mellom det tyske og det norske kraftmarkedet.

Forbindelsen vil være på 623 km lang, hvorav 516 km vil være sjøkabel. Den skal gå fra Sirdal kommune i Norge og Wilster i Schleswig-Holstein i Tyskland. Kabelen får en kapasitet på 1400 MW.

Statnett skal i dag skrive under eierskapsavtale med partnerne på tysk side, Tennet og KfW.

Les også: – Hvis dette er sant, blir oljen verdiløs

Senere enn planlagt

Byggingen av mellomlandsforbindelsen vil starte så snart det er tegnet kontrakter med leverandørene som har ansvar for produksjon og installasjon av kabel og strømretteranlegg.

Opprinnelig var planen å sette kabelen i drift i 2018. Men på grunn av et anstrengt leverandørmarked er ikke det mulig. Nå er planen isteden at kabelen skal stå ferdig og settes i prøvedrift i 2019 og i kommersiell drift i 2020.

Kabelen skal koste mellom 13 og 17 milliarder kroner å bygge.

Les også: Så mye har du krav på når strømmen går

Fleksibel kraft

Nordlink skal kunne ta imot overskuddskraft fra tyskernes uregulerbare vind- og solkraft. Når Norge importerer fra Tyskland, holdes vann tilbake i våre magasiner. Når vinden løyer og solen ikke skinner i Tyskland, skal norske vannkraftprodusenter åpne opp magasinlukene og eksportere kraft tilbake til kontinentet.

Dette skal gjøre det mulig for tyskerne å fase inn enda mer fornybar kraft enn det som ellers ville vært mulig.

- Kabelen vil bidra til et klimavennlig og effektivt energisystem for fremtiden. Den vil gi økt forsyningssikkerhet for forbrukerne og verdiskaping for produsentene på begge sider av forbindelsen, sier Statnetts konsernsjef Auke Lont.

Les også:

Så mye billigere er vindkraft enn kull og gass i Norge

Slik fungerer tungtvann

Vindmølleblad på 33 meter revnet  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.