ENERGI

Nå er det forbudt med oljefyring – 20.000 anlegg kan fortsatt være i drift

Fra 1. januar er det forbudt å fyre med vanlig fyringsolje i Norge. Fritidsboliger som ikke er koblet til strømnettet er unntatt fra forbudet.

Fra 1. januar er det forbudt å fyre med vanlig fyringsolje i Norge. Fritidsboliger som ikke er koblet til strømnettet er unntatt fra forbudet.
Fra 1. januar er det forbudt å fyre med vanlig fyringsolje i Norge. Fritidsboliger som ikke er koblet til strømnettet er unntatt fra forbudet. Mathias Klingenberg
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
2. jan. 2020 - 08:35

Fra 1. januar er det forbudt å fyre med vanlig fyringsolje i Norge. Likevel anslår Enova at 20.000 oljefyrkjeler fortsatt kan være i drift.

– Det kan være så mange som 20.000 oljefyringsanlegg i drift fortsatt, men vi håper og tror det er færre, sier markedssjef Gunnel Fottland i Enova til NRK.

Forbudet mot bruk av fyringsolje og parafin til oppvarming har vært varslet i flere år, og hensikten er å redusere klimagassutslippene.

Ifølge regjeringen er forbudet beregnet å redusere utslippene med minst 340.000 tonn CO2 årlig i gjennomsnitt over perioden 2016–2035. Det tilsvarer omtrent utslippene fra alle personbiler og lettere kjøretøy i Oslo.

I norske hager ligger det fortsatt mange nedgravde oljetanker som utgjør en forurensingsfare, og kommunene forsøker nå å få en oversikt. Lekkasje fra tankene kan medføre store kostnader for eieren.

En oppgraving eller igjenfylling er beregnet til å koste mellom 10.000 og 30.000 kroner. Til sammenligning vil en lekkasje koste alt fra 40.000 til flere millioner kroner, har Miljødirektoratet tidligere opplyst.

Sykehus med døgnkontinuerlig pasientbehandling og driftsbygninger i landbruket har fått utsatt frist til 1. januar 2025 for å innføre fornybare oppvarmingsløsninger.

Fritidsboliger som ikke er koblet til strømnettet er unntatt fra forbudet.

(©NTB)

eu, brussel, flagg
Les også

EU: Rekordhøy nedgang i utslippene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.