ENERGI

Nå er det alvor for EUs energikriseplan

EUs kriseplan om frivillig kutt i gassforbruket med 15 prosent trer i kraft tirsdag.

EU-landene er enige om å kutte gassforbruket med 15 prosent for å ruste seg til en kald vinter
EU-landene er enige om å kutte gassforbruket med 15 prosent for å ruste seg til en kald vinter Foto: AP/NTB
8. aug. 2022 - 15:32

I henhold til kriseplanen skal alle EU-landene frivillig reduserer gassforbruket med 15 prosent fra nå og fram til 31. mars neste år, sammenlignet med det som har vært gjennomsnittlig forbruk i samme periode de siste fem årene.

Ifølge tall fra EU-kommisjonen må det spares totalt 45 milliarder kubikkmeter gass for å nå målet. Tyskland alene ville måtte forbruke rundt 10 milliarder kubikkmeter mindre enn vanlig.

Kriseplanen ble godkjent på et ekstraordinært energiministermøte 26 juli. Ungarn var det eneste landet som stemte mot.

Målet med kriseplanen er at landene skal forberede seg på en vinter med mulig full stans i russiske gassleveranser til EU. Håpet er at EU selv skal kunne styrke sine gassreserver i tide til det som trolig blir en svært tøff vinter.

Russland har de siste årene stått for om lag 40 prosent av gassleveransene til EU, men de siste månedene har de redusert sine leveranser betydelig.

Planen som nå trer i kraft, baserer seg på frivillige gasskutt, men åpner likevel for innføring av bindende sparemål hvis gassmangelen blir akutt.

olceller installeres på taket av et bolighus i utkanten av Indias hovedstad New Delhi. Mens utslippene i India vokser kraftig, bidrar solceller til å bremse utslippsveksten på verdensbasis
Les også

Fornybar energi bremset utslippsvekst

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.