IT

Nå begynner 4K-skjermene å bli billigere

Og utvalget begynner å bli bra, men ikke alle paneler passer alle bruksområder.

Dette er henholdsvis Norges rimeligste 4K-skjerm med TN-panel og Norges rimeligste 4K-skjerm med IPS-panel. Prisforskjellen er stor, men hva skyldes egentlig det?
Dette er henholdsvis Norges rimeligste 4K-skjerm med TN-panel og Norges rimeligste 4K-skjerm med IPS-panel. Prisforskjellen er stor, men hva skyldes egentlig det? Bilde: TU.no
28. juli 2014 - 18:39

Høyoppløste skjermer gir store fordeler på skrivebordet, ikke bare for høyest mulig detaljrikdom, men også for å få plass til mest mulig informasjon i skjermbildet - for eksempel mange åpne programvinduer side om side samtidig.

En skjerm i størrelse 21-24 tommer har som regel full HD-oppløsning, det vil si 1920 piksler i bredden og 1080 piksler i høyden. Velger du en skjerm mellom 27 og 30 tommer, kan den i noen tilfeller ha høyere oppløsning, som 2560 x 1440 eller 2560 x 1600

Les også: 4K er mer enn bare høy oppløsning

4K er her

I disse dager ruller imidlertid 4K-revolusjonen ut på markedet, først og fremst med TV-er som har fire ganger høyere oppløsning enn "normale" full HD TV-er, men nå også PC-skjermer. I skrivende stund selges 17 slike skjermer gjennom norske forhandlere, ifølge Prisjakt.no.

De minste skjermene med 4K-oppløsning (3840 x 2160 piksler) måler bare 23,8 tommer. Det gir en svært god detaljrikdom for eksempel ved bildevisning, men gjør at tekst blir svært liten og dermed ofte vanskelig å lese.

Det er derfor nødvendig at både operativsystemet og programmene kan skalere tekst og grafikk slik at lesbarheten ivaretas. Nyere Windows-versjoner, og spesielt siste utgave (8.1 Update) har god støtte for slik skalering. Det samme gjelder nye versjoner av OS X.

Merk imidlertid at ikke alle grafikkort støtter denne oppløsningen, ei heller alle HDMI-utganger. HDMI-utgangen må være av versjon 1.4 eller nyere, og kabelen må samtidig være sertifisert til å håndtere så høy båndbredde som 4K krever.

De fleste skjermene har imidlertid også en DisplayPort-inngang, og hvis PC-en er relativt ny og grafikkortet ditt har en slik kontakt er sjansene gode for at 4K støttes. Sjekk uansett brukermanualen for å være sikker.

Les også: SSD-prisene har stupt de siste månedene

Fra 3990 kroner

Den rimeligste PC-skjermen med 4K-oppløsning er i skrivende stund AOC u2868Pqu, som ifølge Prisjakt.no tilbys av 15 norske leverandører. Prisene starter på 3990 kroner inkludert mva.

Denne har en større skjermflate på 28 tommer, noe som betyr at behovet for å skalere tekst og grafikk ikke vil være like stort som på en 23,8-tommer.

Les også: Slik halverte Elkjøp reparasjonstiden

TN, PLS eller IPS?

Merk imidlertid at denne, og de fleste andre rimelige 4K-skjermene på markedet, har et såkalt TN-panel (Twisted nematic). Dette kan være et bra valg for mange, og selv om kvaliteten har generelt blitt bedre de siste årene, er fargegjengivelse og kontrast er definitivt best når skjermen betraktes rett forfra.

På en stor skjerm kan både farger og kontrast endre seg med betraktningsvinkel, derfor blir skjermer med TN-paneler sjelden vurdert til profesjonelt grafisk arbeid, for eksempel, der kravene til nøyaktighet i forhold til slike ting er høy.

Skal du ha en skjerm som tilfredsstiller kravene i disse miljøene er det to andre panelvarianter som dominerer. Den ene er PLS (Plain Line Switching) fra Samsung og IPS (In-Plane Switching) fra Panasonic/LG. Det finnes flere varianter av disse panelene, men felles for dem er bedre innsynsvinkler, bedre farger og dynamikk enn hva som er mulig med TN-skjermer.

Les også: EU vil tvinge Apple over på USB

Fra 6599 kroner

Rimeligste 4K-skjerm basert på IPS er Dell UltraSharp UP2414Q. Denne koster fra 6599 kroner inkludert mva hos rimeligste av 15 forhandlere, men her er størrelsen nede på 23,8 tommer.

Merk videre at rimelige skjermer som regel også har flere funksjonsmessige begrensninger i forhold til de dyrere. Det kan gå på innganger, justeringsmuligheter, responstider og ekstrafunksjoner som bilde-i-bilde, pivot-funksjon (skjerm på høykant) og webkamera, og selvfølgelig også generell byggekvalitet.

Les også:

Beviset: Her ruller LG sammen 18" OLED-skjermen mens filmen vises

Microsoft-sjefen: Nettsky og mobilitet er viktigst

10 triks for bedre wifi hjemme  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.