BYGG

Mysterium i Stockholm: Avløpet fullt av sølv

– Kjemperart.

I avløpet i Stockholm er det 20 kilo sølv som ingen vet hvor kommer fra.
I avløpet i Stockholm er det 20 kilo sølv som ingen vet hvor kommer fra. Bilde: Colourbox
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
27. okt. 2015 - 21:19

Sølv lekker ut i avløpsvannet i de nordøstlige delene av indre Stockholm by.

– Ledningene med avløpsvann fra Gärdet, Hjorthagen og deler rundt Valhallavägen går sammen ved Loudden og videre til en innløpstunnel til Henriksdal. I den innløpstunnelen er sølvmengdene for høye, sier miljøingeniør Emma Lilliesköld i Stockholm Vatten til Allt om Stockholm.

20 kilo ekstra

Mengden sølv som kommer inn til renseanlegget i Henriksdal ligger vanligvis på 40 kilo i året. Nå ligger det på 60 kilo, og de 20 ekstra kiloene er et mysterium for vannetaten.

For å utelukke at sølvet stammer fra sølv som tidligere har satt seg fast i ledningsnettet har de tatt sedimentprøver, men de ga ikke svar på spørsmålet.

– Vi vet ikke hvor det kommer fra. Det er faktisk kjemperart, sier Lilliesköld til nettstedet.

Les også: Forskere klør seg i hodet over mystisk kumlokk-fenomen

Ber om tips

Det er ikke første gang sølvutslippene i Stockholm har vært for høye. For fire år siden var det Nordisk Films postproduksjonsavdeling som slapp ut sølv i prosessvann, men de hadde tillatelse. Selskapet er nå lagt ned, så det kan ikke være synderen.

Stockholm Vatten mistenker derfor at det er et annet selskap som står for utslippene, men de har ikke peiling på hvilket det kan være.

Miljøingeniøren sier det ikke er noen helserisiko for mennesker, og at ingen kommer til å drikke vannet ettersom det kun er snakk om avløpsvann.

Men for livet i Østersjøen, hvor vannet slippes ut, kan sølvionene forårsake skade, ettersom de er giftige for organismer i vannet.

Stockholm Vatten ber nå om tips fra publikum.

Les også: I denne kommunen forsvinner 73 prosent av vannet ut i ingenting

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.