MENINGER

(Mye) mer digital action

Stadig større del av vår hverdag og våre liv blir digitalisert. Et besøk på nyårets CES i Las Vegas indikerer med all tydelighet at digitaliseringens moment akselererer.

Jan M. MobergJan M. MobergAdm. dir. & ansv. red.
10. jan. 2016 - 09:09

Om få år kjører bilene stort sett selv, med elektrisk fremdrift. Droner vil i løpet av året villig følge sin eier i terrenget og mellom trær og busker. Og kanskje ser du til og med naboen om bord i sin egen personlige drone.

Du vil til enhver tid vite hvor bikkja eller junior er. Og hjemmet ditt blir fylt med sensorer som styrer temperatur, lys, sikkerhet og underholdning. Kjøleskapet holder selv orden på innholdet – og hva du må handle inn, mens den ene helsedingsen etter den andre forteller deg hva du bør gjøre mer eller mindre av.

Før du går til ro for kvelden vil tannbørsten fortelle deg om du har pusset ofte og godt nok. Hvis ikke, vil den protestere mot å bli satt tilbake i hvilemodus – eller bestille tannlegetime.

Rift om Oculus

Denne uken var 49. gang Consumer Electronics Show (CES) gikk av stabelen. Stedet er Las Vegas i Nevada-ørkenen – og arrangementet var større enn noen gang. Byen fyltes med et par hundre tusen teknologinerder er på hvileløs jakt etter neste godbit.

For det er vel bare å innrømme det, kritiske stemmer er temmelig fraværende når teknologibransjen samles til sin årlige og etter hvert sagnomsuste produktfest.

Det er hit Intel-sjef Brian Krzanich kommer for å fortelle om selskapets stadig mer imponerende prosessorer – som nå også spesialiseres (modellnavn Curie) for bruk i både snowboard, hjelmer til industribruk og joggesko.

Norge er ikke en fremtredende nasjon på CES. Nordic Semiconductor er et unntak. Selskapet er børsnotert i Oslo og er markedsleder på lavenergi radiokommunikasjon. En helt nødvendig teknologi for å få alle dingsene til å snakke sammen.
Det er hit Intel-sjef Brian Krzanich kommer for å fortelle om selskapets stadig mer imponerende prosessorer – som nå også spesialiseres (modellnavn Curie) for bruk i både snowboard, hjelmer til industribruk og joggesko. Norge er ikke en fremtredende nasjon på CES. Nordic Semiconductor er et unntak. Selskapet er børsnotert i Oslo og er markedsleder på lavenergi radiokommunikasjon. En helt nødvendig teknologi for å få alle dingsene til å snakke sammen. Jan M. Moberg

I tillegg øker Intel selvsagt også ytelsen på prosessorer til tradisjonell bruk i datamaskiner. En av de mest krevende bruksområdene for prosessorkraft er spill. Esport seiler opp som en av verdens mest omfattende turnerings- og konkurransearenaer. Og når esportens ytterste utøvere møtes, skal det gå fort. Og aller helst skal de selv plasseres grafisk i stadig mer avanserte spill.

Også Oculus Rift (eid av Facebook) velger CES når de timer slippet av VR-brillen med samme navn.

De som hadde lyst til å slippe til for en demo av Oculus' siste versjon, måtte stå i timelange køer rundt den kubiske gigantstanden. Det myldret av nysgjerrige VR-fans, som for øvrig også hadde mange andre godbiter å få med seg blant utstillerne omkring. I år var det likevel Oculus som stjal VR-showet.

Big businessStanden til Oculus var omringet av kø. Hundrevis av håpefulle VR-entusiaster ventet i timevis på å få prøve VR-brillen, som også ble annonsert tilgjengelig for forhåndsbestilling under CES.
Big businessStanden til Oculus var omringet av kø. Hundrevis av håpefulle VR-entusiaster ventet i timevis på å få prøve VR-brillen, som også ble annonsert tilgjengelig for forhåndsbestilling under CES.

Big business

Men VR skal fylles med innhold. Og det skal YouTube også. Hva er vel mer naturlig da, at både sjefen for GoPro, Nick Woodman, og mannen med forretningsansvaret for YouTube, Robert Kynci, holder show for å vise og fortelle hva vi kan vente oss fremover.

Skal vi tro statistikkens vekstindikasjoner, kommer vi snart ikke til å gjøre annet enn å produsere og konsumere videoinnhold – og i økende grad produsert og vist som VR.

Da er det jo også til CES han kommer, sjefen i Netflix, Reed Hastings, når han skal lansere utrulling av tjenesten til «resten av verden, minus Kina». For å kaste ekstra glans over lanseringen, tar han med seg Narcos-stjernen selv, skuespiller Wagner Moura, som spiller Pablo Escobar i serien.

CES-delegatene valfarter fra den ene lanseringen til den andre for å få stadig nytt påfyll i sin higen etter kvantesprang som kan gjøre livet ENDA mer digitalt og underholdende. Og lønnsomt. For dette dreier seg også om virkelig big business. For stadig flere bransjer og industrier.

  • Les også:

Bilparken blir elektrisk

I så måte har også bilindustrien trukket til CES. Det er hit General Motors toppsjef, Mary T. Barra, kommer for å lansere nyeste versjon av elbilen, Bolt EV. Billigbilen som også skal gå langt. Det er også til CES Volkswagen-topp og ingeniør Herbert Diess tropper opp for å si unnskyld til verden etter å ha jukset med programvare. Som plaster på såret lanserer han konsernets fremtidige elbil(plattform) Budd-e, med en veritabel godbit av et design.

Faraday Future ble lansert på CES. Det sorte vidunderet er skapt etter initiativ fra utbrytere fra Tesla. Designet har norsk medvirkning. Lite er ennå konkret - annet enn et oppsiktsvekkende design.
Faraday Future ble lansert på CES. Det sorte vidunderet er skapt etter initiativ fra utbrytere fra Tesla. Designet har norsk medvirkning. Lite er ennå konkret - annet enn et oppsiktsvekkende design. Jan M. Moberg
Bare i løpet av måneder har de store bilkonsernene gjort helomvending og fornyet tydeligheten på fremtidens mål og visjoner. Bilparken blir elektrisk. Og bilene kommer til å kjøre selv. Fremtidens biler vil bli mye mer miljøvennlige og vil spare verden for hundretusenvis av trafikkulykker årlig. Case closed.

Samsungs president og CEO, BK Yoon, inviterte selvsagt også til keynote med 3000 teknologihungrige tilhørere. Konsernet byr på forbedring av stadig tynnere PC-er og fremhevet sin unike batteriteknologi som en av premissene for å koble sammen all verdens duppedingser og sensorer til den ressursen ditt personlige digitale nettverk av trådløse duppedingser kommer til å representere.

Foruten ENDA større og bedre TV-skjermer, tar nå Samsung også over kjøleskapet ditt og kobler både lys og dørklokke (med video) til TV-skjermen. Nei, det kommer ikke til å bli billig å skaffe seg det smarte hjemmet. Men når pengene er brukt og kredittkortet er makset ut, kan du nyte nyvinningene med en film på verdens største serieproduserte SUHD-TV på 170 tommer.

Skulle kreditorene komme uanmeldt på døren, har du full oversikt via TVen på hvem som er utenfor. La være å åpne opp mens du nyter hele serier fra Netflix.

Apple dropper CES

Skal noe sies å være mangelfull på årets CES, må det være litt pinglete satsing fra 3D-folket. Det mest spennende – og noe alle snakker om – er fraværet av verdens mest verdifulle selskap, Apple.

Fra Apple møtte vi bare Siri – stemmen som driver den stadig forbedrede stemmetjensten i iOS. Hun er for øvrig en dame av kjøtt og blod, og heter Susan Bennett.

Årets CES tyder på at digitaliseringens kraft øker. Både forbrukere og produsenter vil ha mer. Raskere. Motstykket er de mange stridighetene og diskusjonene rundt etikk, lovgiving og personvern som både vil og må komme.

Slike temaer plasseres i stor grad på gangen når det er CES-tid. Da er det mulighetene som gjelder – og de fleste håper at «what happens in Vegas, will not stay in Vegas».

Selveste Siri viste seg fram på CES. Hun heter Susan Bennet og ante ikke hva hun egentlig var med på da hun leste inn tusenvis av ord og fraser. Arbeidet ble gjort før Apple kjøpte Siri.
Selveste Siri viste seg fram på CES. Hun heter Susan Bennet og ante ikke hva hun egentlig var med på da hun leste inn tusenvis av ord og fraser. Arbeidet ble gjort før Apple kjøpte Siri. Jan M. Moberg
 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.