KRAFT

Mye energi, men få arbeidsplasser

Utbygging av vindkraft og utbedring av kraftnettet i nord vil kunne kutte CO2-utslipp tilsvarende hele den norske petroleumsnæringen. Men det vil koste dyrt.
Utbygging av vindkraft og utbedring av kraftnettet i nord vil kunne kutte CO2-utslipp tilsvarende hele den norske petroleumsnæringen. Men det vil koste dyrt. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
6. mars 2009 - 07:18

Satsing på vindkraft i Nord-Norge er et av miljøorganisasjonenes alternativer til utbygging av olje i Lofoten og Vesterålen.

Få arbeidsplasser

Men ifølge en ny Zero-rapport gjengitt i Klassekampen , vil selv storstilt utbygging gi få varige arbeidsplasser.

Med maksimal utbygging av alle eksisterende vindkraftprosjekter, vil det komme kun 267 permanente arbeidsplasser til driften.

Dette scenariet vil kreve investeringer på 86 milliarder kroner og ta mange år, ifølge rapporten, som er titulert ”Vindkraft i Nord-Norge”.

– Fra statens side er det snakk om investeringer på maksimalt 24 milliarder, sier Kaia Nordby i Zero til Teknisk Ukeblad.

Fullt kjør i byggefasen

Dersom kun anleggene som i dag har konsesjon blir bygget ut, vil det gi skarve 19 arbeidsplasser til drift.

I byggefasen er det imidlertid snakk om helt andre tall; rundt 20.000 ved full utbygging, og 1.400 til prosjekter med konsesjon.

– Jeg må presisere at det er litt merkelig å sammenlikne de 267 arbeidsplassene med det tallet som oljeindustrien kommer med. De snakker om totale arbeidsplasser, altså inkludert frisører og andre indirekte effekter, mens min rapport kun teller opp arbeidsplasser direkte knyttet til driften, sier Nordby.

Les også:

2

CO -kutt

Den setter opp fire scenarier for vindkraft i nord.  1. Utbygging av anlegg med konsesjon
  2. Tilsvarende utbygging med begrenset utbedring av nettet
  3. Storstilt utbygging for eksport til resten av Norge og utlandet
  4. Storstilt utbygging for bruk av vindkraft lokalt, blant annet til elektrifisering av sokkelen.

De to siste alternativene vil ifølge Zero gi så stor produksjon av ren energi at man vil kunne kutte CO 2-utslipp tilsvarende utslippene fra hele den norske petroleumssektoren i 2006.

Les også: – Norge trenger ikke vindkraft

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.