KRAFT

Moe knuste batteridrømmen

AVVISER BATTERI-DRØMMERIER: Norsk vannkraft vil aldri bli Europas batteri, ifølge energiminister Ola Borten Moe (Sp).
AVVISER BATTERI-DRØMMERIER: Norsk vannkraft vil aldri bli Europas batteri, ifølge energiminister Ola Borten Moe (Sp). Bilde: Øyvind Lie

Under et foredrag på Blindern i dag siterte energiministeren Winston Churchill.

– Uansett hvor fin strategien ser ut, bør man innimellom også ta en titt på resultatene, sa Moe.

Les også: Utsetter pumpekraft-planer

Endrer strategi

Strategien til Moes partifelle Åslaug Haga var å gjøre Norge om til Europas batteri.

Norge skulle levere store mengder effekt fra vannmagasinene når det var vindstille på kontinentet og i Storbritannia, og importere desto mer til en billig penge når vinden blåste.

Denne visjonen ble noe nedtonet av hennes etterfølger som energiminister, Terje Riis-Johansen, etter hvert som kompleksiteten og miljøeffektene av batteridrømmen ble klar.

Les også: – Europa venter ikke på Norge

Tomt batteri

På Blindern i dag knuste Moe det som måtte være igjen av de grandiose planene om at Norge skal levere flere titalls tusen MW effekt til kontinentet, slik mange i kraftbransjen drømmer om.

På spørsmål fra salen om hvordan han ser på Norges mulighet for å bli Europas batteri, beskrev Moe hvorfor han mener at dette er urealistisk.

–Jeg er ikke av dem som tror at regulerbarpotensialet for Europa kan løses med norske pumpekraftverk. Jeg tror at man må tenke over miljøkonsekvensene. Hvis Blåsjø-magasinet skulle begynne å stige og synke med ti meter i døgnet, kan det være noen som reagerer på det, sa Moe.

–Det andre er at denne typen utveksling av krafteffekt kommer til å kreve enorme investeringer og inngrep i form av kabler og høyspentmaster, sa Moe.

Les også:

Bedre med gass

Da er det bedre å eksportere fleksibilitet i form av gass.

Moe viste til at det norske vannkraftbaserte systemet produserer 133 TWh i året, når både regulerbar og uregulerbar kraft er tatt med. Gjennom Gassled transporteres hele 1200 TWh til Europa, energi som Norge omtrent ikke bruker noe av selv.

–Når det gjelder regulerkapasiteten som Norge er i stand til å levere til Europa, er det min oppfatning det først og fremst er gjennom gass at dette er mulig. Der får du størrelser som er relevant, og leveringsdyktighet som på tid og teknologi er mulig og ta i bruk. Gass har reguleringsmulighet som back-up til det fornybare energisystemet, sa Moe.

Les også:

Må kjenne konsekvensene

For vannkraften er det ifølge Moe mulig å utnytte det regulerbare potensialet bedre enn i dag.

– Men vi må vite hva vi gjør. Vi må sørge for at det er en fordel for våre systemer og vår energiforsyning. Og vi må være sikker på virkningen på markedet og på forsyningssikkerheten, sa Moe.

Les også: Enormt potensial for effektøkning i vannkraften

Moes uttalelser kommer kun en uke etter at Statnett Utenlandskablene blir kraftig forsinket at det på grunn av en utfordrende driftssituasjon i nettet vil ta langt lengre tid å bygge kabler til utlandet enn tidligere antatt.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.