KARRIERE

– Mistillit til forskere

NYTT: Forskere ved NTNU og andre læresteder skal straffes hvis de publiserer få forskningsresultater, ifølge utvalget.
NYTT: Forskere ved NTNU og andre læresteder skal straffes hvis de publiserer få forskningsresultater, ifølge utvalget. Bilde: Stein Jarle Olsen
Dag Yngve Dahle
3. mai 2011 - 10:00

Utvalget foreslår blant annet en større grad av direkte premiering av de mest produktive forskerne. I dette ligger at forskere som publiserer lite får redusert sin tid til forskning samt en oversikt over hver enkelt forskers forskningsproduksjon.

Helt uenig

Dette faller ikke i god jord hos forskernes fagorganisasjon.

– Fagerbergutvalget uttrykker mistillit til ansatte i universitets- og høgskolesektoren når de påstår at ansatte ikke bidrar med forskningsresultater. Forskerforbundet er helt uenig med utvalget når de vil ta fra ansatte forskningsretten, sier Bjarne Hodne, leder i Forskerforbundet, i en pressemelding.

Han viser til undersøkelser som viser at store deler av de vitenskapelige ansatte mener de ikke får nok tid til forskning i den ordinære arbeidstida.

– En karikatur

¿ Regjeringen er uten vilje til å satse på forskning og kompetanse, sier Forskerforbundets leder Bjarne Hodne.
Bjarne Hodne. Forskerforbundet

Underminerer

I lys av det reagerer Forskerforbundet på at det er enkeltforskere som får skylda for manglende produksjon.

Forskere som publiserer lite, skal ifølge utvalgets forslag settes til å undervise mer. Hodne mener dette underminerer prinsippet om forskningsbasert undervisning.

– Det blir ikke bedre ressursutnyttelse av å innføre flere byråkratiske styringssystemer som skal telle hva de ansatte foretar seg, sier Bjarne Hodne. Vi frykter at utvalgets forslag om reduksjon av forskningstiden til ansatte vil svekke forskningsbasert undervisning, og taperen på en slik politikk vil være samfunnet som trenger akademisk arbeidskraft med topp kompetanse, sier Hodne.

Aasland gir skolene skylda

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.