KARRIERE

Mistet jobben som prosjektingeniør - nå er han slushgründer

I høst fikk prosjektingeniør Erik Berge Hagen beskjed om at han ville miste jobben sin i Aker Solutions. Nå har han gjort fullstendig helomvending, og vil i sommer selge asiatisk shaveice på Youngstorget.
I høst fikk prosjektingeniør Erik Berge Hagen beskjed om at han ville miste jobben sin i Aker Solutions. Nå har han gjort fullstendig helomvending, og vil i sommer selge asiatisk shaveice på Youngstorget. Bilde: Anna Li Design
Ina AndersenIna AndersenJournalist
1. mai 2016 - 18:30

I høst fikk prosjektingeniør Erik Berge Hagen beskjeden om at han ville bli kuttet fra sin stilling hos Aker Solutions, og han har vært arbeidsledig siden desember.

Etter en reise til Singapore fikk han smaken for asiatisk shave ice, men fant ingen steder hvor han kunne få tak i dette i hjembyen, Oslo. Dermed la han to og to sammen, foretok en fullstendig omstilling, og opprettet sitt eget enkeltpersonsforetak. 

I sommer starter han dermed gründerkarrieren ved å selge is på Youngstorget. 

– Det er nokså annerledes fra å sitte på et kontor og skrive ingeniørdokumenter, sier han til Teknisk Ukeblad. 

Venter på været

Det tok ikke lang tid før ingeniøren først tenkte tanken om å servere shave ice i Norge, til han hadde kjøpt inn utstyr, etablert et foretak og kontaktet Oslo kommune om tillatelse. 

– Jeg tenkte at dette var noe som kunne være godt her i Norge også om sommeren, men klarte ikke finne noe sted som solgte det. Det lå i bakhodet en liten stund, og rundt påsketider tenkte jeg at søren heller, det er jo bare å prøve selv, sier Hagen. 

Han startet med å kjøpe inn utstyr. Etter at han hadde investert i selve shave ice-maskinen var det ingen vei tilbake. 

– Da kom jeg meg over et lite mentalt hinder. Jeg var investert, og om jeg ikke satset hundre prosent ville pengene jeg hadde brukt gå tapt. Så da gikk jeg for det, og det har jeg gjort siden. Det meste er klart for oppstart, og til en viss grad så venter jeg kun på været, forklarer den ferske is-gründeren. 

Is-gründeren vil tilby 12 ulike smaker, alt fra mer tradisjonelle som jordbær og appelsin, til de noe mer spesielle som grønn te, svart sesam og brunost. . <i>Bilde: Anna Li Design</i>
Is-gründeren vil tilby 12 ulike smaker, alt fra mer tradisjonelle som jordbær og appelsin, til de noe mer spesielle som grønn te, svart sesam og brunost. . Bilde: Anna Li Design

 Grønn te og brunost

Shave ice, opprinnelig et asiatisk fenomen, er en type vann-is som er veldig fint kuttet opp slik at den kan smaksettes med saft eller sirup, som lett absorberes av isen. 

Fra mai av skal Hagen selge denne forfriskningen fra en stand i Oslo sentrum, med en rekke smaker, alt fra kaffe, grønn te og svart sesam til brunost. Arbeidsstasjonen er ikke større enn akkurat det som trengs for å lage og servere isen og ta betaling. 

Men så har heller ikke ingeniøren veldig store ambisjoner for slush-satsingen heller. Målet er å gå i null, alt han tjener over det vil være bonus. 

– Dette er ikke noe jeg har planer om å prøve å bli rik på. Det er et prosjekt jeg skal kjøre nå i sommer, fordi jeg vil prøve meg på å starte en egen bedrift. Samtidig er det på et så lavt nivå at det ikke er noe jeg trenger å risikere hus og hjem for, påpeker han.

Bruker ingeniørerfaringen

Tanken er å få erfaring med å opprette og drive en egen bedrift, noe han kunne tenke seg å gjøre i litt større skala senere. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Jeg kan være ganske uredd når jeg jobber i så liten skala som nå. Skulle jeg gå på trynet, så er det ikke noe som vil knekke meg. Så er målet å lære og få selvtillit gjennom å ha tatt en idé gjennom alle de stadier og prosesser som skal til for å sette den ut i livet, sier Hagen. 

Han har ingen konkrete gründerplaner for den videre karrieren ennå, men ønsker å ha en slik erfaring i bakhånd.

– Så om jeg får en god idé som jeg har lyst til å satser på om to eller fem år, så vil jeg være mer trygg på hva det er som skal til for å satse på den, understreker ingeniøren. 

Han poengterer at det er en ganske stor overgang fra å jobbe i et stort selskap i oljebransjen til å skulle drive et enkeltpersonsforetak hvor hovedgeskjeften er saftis. 

– Samtidig er det en rekke egenskaper fra ingeniørhverdagen jeg kan ta i bruk også her. Kravspesifisering og god forståelse for hva kunden ønsker, for eksempel, forklarer Hagen. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.