OLJE OG GASS

Miljødirektoratet slår tilbake mot Bellona-kritikk

Mener miljøorganisasjonen tar feil i klagekritikk.

Bellona mener Miljødirektoratet systematisk lar oljeselskapene starte borevirksomhet før klagefristen er utløpt. Det er direktoratet uenig i. Her er for øvrig boreriggen Scarabeo 5 i aksjon.
Bellona mener Miljødirektoratet systematisk lar oljeselskapene starte borevirksomhet før klagefristen er utløpt. Det er direktoratet uenig i. Her er for øvrig boreriggen Scarabeo 5 i aksjon. Bilde: Anders J. Steensen
1. sep. 2014 - 15:11

I forrige uke skrev VG om Bellona, som mener Miljødirektoratet (MD) systematisk lar oljeselskapene starte borevirksomhet før klagefristen er utløpt.

Bellona viste til at MD har gitt tillatelse til 162 oljeboringer de siste fire årene og at boring har blitt godkjent før klagefristen i 156 av tilfellene.

– Det er alarmerende og sterkt kritikkverdig. Hele vår gjennomgang avslører at klageretten for norske borgere og organisasjoner er fjernet. Det er et stort demokratisk problem, sa Bellonas Tromsø-kontor-leder Silje Lundberg til riksavisen.

Les også: 25 prosent av all uoppdaget olje i verden kan ligge bak iskanten

– Følger regelverket

Klima- og miljødepartementet har bedt MD svare på Bellona-kritikken, og i dag kom svaret.

Direktoratets oppsummering viser følgende:

  • I 147 saker startet boringen først etter at klagefristen gikk ut.
  • I fire saker ble det vedtatt delvis utsatt iverksetting for boring i oljeførende lag til klagene var behandlet.
  • I to saker var det i tillatelsen besluttet delvis utsatt iverksetting for boring i oljeførende lag til klagefristen var gått ut.
  • I 10 saker startet boringen før klagefristen gikk ut. Dette var boringer i etablerte områder der miljørisikoen var lav. Det kom ikke inn klager eller begjæring om utsatt iverksetting i disse sakene, med unntak av én sak hvor det kom klage fra operatøren, som ønsket lemping av et vilkår.

– Dette viser at det ikke har vært noen tilfeller hvor oppstart av boring i oljeførende lag har kommet i konflikt med noens klageinteresse, sier miljødirektør Ellen Hambro i følge direktoratets hjemmeside.

Les også: – 2-4-ordningen vil ikke fungere i Arktis

Uenig

Silje Lundberg i Bellona. Line Lønning
Silje Lundberg i Bellona sier til Teknisk Ukeblad at svaret fra direktoratet er tåkelegging.

– Svaret i dag bekrefter egentlig bare funnene vi har. Direktoratet prøver å si det som at boringen har startet før klagefristen gikk ut. Det har vi aldri hevdet. Det er tillatelsen som har blitt gitt før klagefristen har gått ut. Vi mener direktoratet har gitt oljeselskapene muligheten til å bryte klagefristen, sier hun.

– Praksisen er urovekkende, og det er kritikkverdig at Miljødirektoratet tar lite selvkritikk for dette. De prøver å skylde på at det ikke kommer inn klager i alle tilfellene. Poenget er at man skal ha muligheten til å klage på forskjellige vedtak, og hvilke det er kan ikke direktoratet vite på forhånd, sier hun videre.

Les også: Statoil vil lete enda lenger nord på sokkelen

15 uker

Systemet i dag er for øvrig slik at saksbehandlingstiden for letebrønner normalt er 15 uker. Dette inkluderer fire uker høringstid, tre uker klagefrist og to uker til behandling av klage.

Søknader om leteboring i Barentshavet og andre sårbare områder forhåndsvarsles blant annet til miljøvernorganisasjoner. Alle parter i saken og alle som har rettslig klageinteresse kan klage på eventuelle tillatelser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

Statoil: Vi kan revolusjonere måten man borer brønner på

Har du en radikal oljeidé du ikke tør å si høyt? Det kan gi deg 10 millioner kroner

Dette er de viktigste teknologiske milepælene på sokkelen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.