DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Mesteparten av veinettet i Nordkapp er ras-stengt

Fem kommuner i Finnmark er isolert. Og flere fjelloverganger i sør-Norge er stengt på grunn av uvær.

Fire bygder i Nordkapp kommune isolert som følge av ras som har gått over veier.
Fire bygder i Nordkapp kommune isolert som følge av ras som har gått over veier. Foto: Radio Nordkapp/NTB Scanpix
21. feb. 2020 - 09:10

Mesteparten av veinettet i Nordkapp er stengt på grunn av ras eller rasfare. Det var tre hendelser på E69 i Nordkapp torsdag som førte til at kommunen nå er isolert, og at rundt 40 personer måtte evakueres torsdag ettermiddag og utover kvelden, melder Statens vegvesen.

– Det har gått mange ras i løpet av torsdagen, og det er fortsatt stor rasfare. Værmeldingen tyder på at været fredag vil bli enda dårligere, med mye snø og vind, sier byggeleder Torkjell Johnsen i Statens vegvesen.

Inntil videre er værfaste yrkessjåfører, bilister og bussturister, samt hele Nordkapp kommune isolert fra omverdenen.

Gruve 7 på Svalbard. Kullgruva eies og drives av Store Norske Spitsbergen Kulkompani som nå av regjeringen pekes ut til å ta en ny og tydelig rolle i framtiden energiforvaltning på Svalbard.
Les også

Regjeringen: Vil ha sterkere statlig kontroll over energiforsyningen på Svalbard

Kolonnekjøring på E69

Først var det en hendelse i 12.30-tida ved Revva, der en kolonne med to brøytebiler, en følgebil og tre-fire personbiler på vei fra Skarsvåg til Honningsvåg kjørte seg fast, og 12 personer måtte gå noen hundre meter ned fra fjellet til Kamøyvær.

Så gikk det et skred over E69 i Skipsfjorden i 15-tiden, et 30 meter langt skred som var et par meter høyt. Der ble en brøytebil, et vogntog og fire personbiler stengt inne nord for massene. Personene i kjøretøyene ble evakuert til Kamøyvær, med de andre.

Så, i 16.30-tida mellom Olderfjord og Honningsvåg var det en finsk turistbuss med 16 asiatiske passasjerer og sjåfør som kjørte seg fast like nord for Repvåg. Ved hjelp av brøytebil kom bussen løs.

Statens vegvesen skriver i en melding at veien mellom Honningsvåg og Kamøyvær ventes å åpne i løpet av formiddagen, og at det på E69 mellom Olderfjord og Honningsvåg vil bli kjørt kolonne fra begge sider klokka 12 og 15.45 i dag.

I april knakk og et 22 tonn tungt blad av den ene vindturbinen i Odal vindkraftverk i april. Vindparken har vært stengt siden. Nå har de første vindturbinene startet produksjonen igjen.
Les også

Vet ikke hva som skjedde – de første turbinene starter opp igjen

Fortsatt stengt

Vegvesenet skriver at også E6 over Hatter ble åpnet for kolonnekjøring fredag morgen. E6 over Sennalandet er imidlertid fortsatt stengt, og det er dermed ikke mulig å kjøre mellom Hammerfest og Alta.

Totalt fem kommuner i Finnmark er fortsatt helt isolert. Dette gjelder Måsøy, Lebesby, Gamvik, Berlevåg og Båtsfjord. I tillegg er fylkesveg 98 over Ifjordfjellet stengt, mens E75 over Domen til Vardø er kolonnekjørt. I tillegg er flere mindre veger stengt.

– Vi vurderer situasjonen utover dagen. Været er fortsatt vanskelig i store deler av Finnmark, men vi vurderer fortløpende hvilke veger som det er mulig å åpne, opplyser beredskapsvakt Torkjell Johnsen i Statens vegvesen.

Oslo 20240316. Et tre har falt over flere biler på Frogner i OsloFoto: Frederik Ringnes / NTB
Les også

Uværet skaper problemer på Østlandet: Tre falt over biler i Oslo

Stengte fjelloverganger

Uvær og rasfare fører til at også flere fjelloverganger i Sør-Norge er stengt fredag morgen.

Fylkesvei 53 Tyin-Årdal er stengt på grunn av uvær, mens fylkesvei 50 Hol-Aurland er midlertidig stengt på grunn av snøras og fare for ras. Det vil ikke gjøres en ny vurdering her før mandag.

Riksvei 13 Vikafjellet er stengt, men det vil gjøres en ny vurdering klokken 10.

Riksvei 7 Hardangervidda er stengt for personbiler, men det er kolonnekjøring for kjøretøy over 7,5 tonn.

E16 Filefjell og riksvei 52 Hemsedal er åpent, mens E143 Haukelifjell er åpen for kolonnekjøring. Her det snø- og isdekke og fare for glatte partier.

Her blir tørrmuren i det som kalles Minesvingen i Stalheimskleiva bygd opp igjen i august 2021.
Les også

Vegvesenet: Trenger flere fagfolk som har dreisen på slegga

Osterøy fremdeles isolert

Det pågår fortsatt opprydning- og sikringsarbeid etter at det gikk et jordras over fylkesvei 341 ved Kallestadsundet på Osterøy lørdag kveld. Raset etterlot rundt 60 innbyggere nordøst på øya isolert.

Det tilbys båtskyss til og fra Osterøy til veien er åpen igjen. Det tas en ny vurdering av veien fredag formiddag, opplyser Vaksdal kommune.

Tretten bru som går over Gudbrandsdalslågen i Gudbrandsdalen kollapset i elva og over E6 med en lastebil og en personbil på i august 2022. Flere lignende trebruer ble stengt etter hendelsen.
Les også

Halvannet år etter Tretten-kollapsen: ni av 14 bruer stengt eller delvis stengt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.