INDUSTRI

Mer til nano og bio

De to forskningsprogrammenene Nano 2021 og Biotek 2012 får 30 millioner kroner mer, fordelt med 20 til nano og 10 til bio.

FOU: Nano-teknologi er ett av framtidige vekstområder, men det krever mye FoU-innstas. Her fra NTNUs nanolab.
FOU: Nano-teknologi er ett av framtidige vekstområder, men det krever mye FoU-innstas. Her fra NTNUs nanolab. Bilde: Maria Amelie
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
8. okt. 2012 - 11:11

Regjeringen hevder at den med dette vil bidra mer til næringsrettet forskning.

Nærings- og handelsdepartementet bevilger også 9,4 millioner kroner til BIA. Programmet vil dermed få en total utlysingsramme i programmet på om lag 400 millioner kroner.

Les alt om statsbudsjettet på vår temaside.

Næringer med potens

Regjeringen opplyser i forslaget til statsbudsjett at den vil legge til rette for forskning og utvikling på strategiske områder med stort potensial for innovasjon og verdiskaping i store deler av næringslivet.

 Totalt foreslås det bevilget om lag 112 millioner kroner til Nano2021 i 2013, og om lag 155 millioner kroner til Biotek2021. Regjeringen sier at dette er en oppfølging av fremlagte strategier på disse områdene.

– Både bio- og nanoteknologi er viktige verktøy for å styrke fremtidig konkurransekraft i norsk næringsliv og bedre samfunnets evne til å håndtere globale samfunnsutfordringer knyttet til energi, miljø, helse og mat. Samtidig må teknologiutviklingen skje innenfor samfunnsmessig ansvarlige rammer. Innenfor helse, vil bioteknologi få stor betydning innenfor industrielle prosesser og matproduksjon, sier nærings- og handelsminister Trond Giske i en pressemelding.

Høyt nivå

Programmet BIA skal bidra til størst mulig verdiskaping i norsk næringsliv gjennom forskningsbasert innovasjon i bedrifter.

 Prosjektene har et betydelig potensial for verdiskaping og kommersialisering kombinert med forskning på høyt vitenskapelig og teknologisk nivå. Programmet er rettet mot bredden av norsk næringsliv, med hovedvekt på områder som miljø, energi, helse og IKT, prosessindustri og vareproduksjon.

– BIA bidrar til økt forskning i næringslivet. De offentlige midlene utløser betydelig egeninnsats, vilje til å satse på større prosjekter og finansiering fra næringslivet selv. Offentlig støtte fungerer her som en katalysator og motivator for FoU-virksomhet i norsk næringsliv, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Les også:

700 millioner kroner til sikring av regjeringsbygg

Her forsvinner togstasjonene

50 milliarder i kostnadssprekk

Design-skryt til Giske  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.