FORSVAR

Mer data i Forsvaret

Forsvaret skal i økende grad teknifiseres. Stortinget har gitt Forsvaret en innkjøpspost på 1,9 milliarder kroner.

En stor del av kjøpesummen går til en taktisk datalink som skal inn i 20 av Luftforsvarets moderniserte F-16 kampfly, og i de nye fregattene som Sjøforsvaret får om noen år.

Taktisk data-link 16 (TDL-16) er et felles system for overføring av data mellom forsvarsenheter. Teknikken skal etter hvert også brukes i " businessflyet" Jet-Falcon, på bakke-til-luft rakettvern og på 6. divisjons mobile kommandoplass.

Med linken får enhetene like data til samme tid. Det bedrer effektiviteten. TDL-16 er ifølge Forsvarsdepartementet viktig i Forsvarets utvikling mot et såkalt nettverksbasert forsvar. Der er kommunikasjons- og informasjonsoverlegenhet avgjørende.

Forsvaret må settes i stand til å operere effektivt sammen med allierte styrker ute og hjemme. Norge må kunne bidra aktivt til å løse hele spekteret av Natos oppgaver. Linken vil være et viktig bidrag til å sikre norske styrker en komplett kapasitet.

Stortinget godtok også Regjeringens innstilling om andre investeringer i Forsvaret: Bakke-til-luft-radioer - oppgradering, nybygg og tilbygg ved 50 radiostasjoner over hele landet, hovedsakelig i Nord-Norge, 217 millioner kroner; Gardeleiren på Huseby, utbedring av fuktskader osv. på forlegninger, messer og forvaltningsbygg, 140 mill.; Rena, bygging av nytt verksted skal gi økt kapasitet i Østerdalen Garnison, 194 mill.; Sessvollmoen, nytt undervisningsverksted for teknisk utdanning, 139 mill.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.