KARRIERE

Mens sivilingeniørene vasset i bonuser i fjor, fikk ingeniørene nesten ingenting

– Ikke opptatt av bonuser, sier Nitos forhandlingsleder.

23 prosent av Nito-ingeniørene fikk bonus, provisjon eller annen resultatlønn i fjor. For Tekna-medlemmene var tallet 51 prosent. Og de fikk i snitt sju ganger mer.
23 prosent av Nito-ingeniørene fikk bonus, provisjon eller annen resultatlønn i fjor. For Tekna-medlemmene var tallet 51 prosent. Og de fikk i snitt sju ganger mer. Bilde: NTB scanpix
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
Ina AndersenIna AndersenJournalist
7. jan. 2015 - 15:28

23 prosent av ingeniørene fikk bonuser i fjor, skal vi tro Nitos lønnsstatistikk for privat sektor i 2014.

4.978 av de 21.685 personene som svarte på undersøkelsen oppga nemlig at de fikk bonus eller resultatlønn/provisjon i fjor.

4537 kroner

I snitt fikk Nito-medlemmene som fikk bonus utbetalt 4.537 kroner utover fastlønn.

Nitos forhandlingsleder for privat sektor, Tom Helmer Christoffersen, sier til Teknisk Ukeblad at han tror det er vesentlig flere ingeniører som har bonus enn provisjon, og at provisjon er mer brukt i typiske selgerstillinger.

– Bruk av bonus er ganske vanlig i en del bedrifter, spesielt i store industrikonsern, som en insentivordning som skal motivere arbeidstakerne til bedre innsats, sier han, og legger til at han tror det er sannsynlig at den siste perioden har gitt dårligere bonus-uttelling for de ansatte.

Christoffersen sier bonusordninger ikke er noe Nito er spesielt opptatt av som fagforening, eller noe de vektlegger særlig i lønnsoppgjør.

66 prosent av Nito-ingeniørene i undersøkelsen svarer for øvrig at de har rett til utbetalt overtidstillegg.

Her er det slik at jo lavere du er i rang, jo større er andelen som får betalt overtid.

Blant Nito-medlemmene i kategori A, som inneholder lederstillinger med daglig økonomisk og teknisk ansvar og tekniske spesialister/rådgivere overfor bedriftsledelsen, får bare 24 prosent betalt overtid. I kategori D er andelen 83 prosent.

Les også: – Hemmeligheten til høyere lønn er å ikke be om noe

Vanligere for sivilingeniører

Over dobbelt så mange sivilingeniører som ingeniører fikk bonus eller annen form for resultatlønn, ifølge Teknas lønnsstatistikk.

51 prosent av deres medlemmer i privat sektor oppga bonus- eller provisjonsutbetalinger i 2014, og snittet lå på 4,5 prosent av gjennomsnittlig total årslønn, nærmere bestemt 35.512 kroner.

Dette snittet gjelder riktignok for alle som har svart, og det er dermed nærliggende å tro at gjennomsnittlig bonusutbetaling kan ligge høyere.

Spesialrådgiver Øyvind Haldorsen, som er ansvarlig for lønnsstatistikken i Tekna, påpeker at enkelte har ingen eller svært lav grunnlønn, og at det kan bidra til å trekke tallet opp.

Han sier også at andre tidligere har avtalt lavere grunnlønn for å kunne få større bonus og dermed høyere totallønn.

– Det blir dermed ikke korrekt å sammenlikne seg bare med grunnlønnen dersom man er i en bedrift som ikke har bonusordning, skriver Haldorsen i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Les også: Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører nå

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Høyere bonus for økonomer

Tallene tyder på at det er omtrent like vanlig med bonuser for sivilingeniører som for siviløkonomer og andre som inngår i fagforeningen Econas statistikk.

Deres statistikk for 2014 viste at litt over halvparten av respondentene gjorde seg fortjent til bonus. Gjennomsnittlig bonusutbetaling for deres medlemmer var 176.000 kroner, mens medianen var langt lavere, 70.000 kroner.

Econa skiller også mellom bonus og provisjon, og 8,5 prosent svarte at de mottok provisjon. Her var gjennomsnittet 146.000 kroner, mens medianen var 20.000 kroner.

– Provisjon fordeler seg altså svært ujevnt blant de som får det, skriver Econa på sine nettsider. Merk at Econas statistikk også inkluderer offentlig sektor, hvor bonusutbetalingene sannsynligvis er færre og lavere enn i privat sektor.

Les også: Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn

– Motiverende

Blant konsernene som utbetalte bonus i fjor finner vi Kleven Maritime, som riktignok kaller ordningen sin for «overskuddsdeling» heller enn bonus.

Konsernsjef Ståle Rasmussen i Kleven sier til Teknisk Ukeblad at satsene varierer etter hvilket selskap du jobber i og hvilken stilling du har, men at det jevnt over dreide seg om rundt en halv månedslønn.

– Hva vil dere oppnå med denne ordningen?

– Det er selvfølgelig en motiverende faktor for de ansatte, og i tillegg et konkurranseelement på arbeidsmarkedet ettersom andre bedrifter også har slike ordninger. Når man har anledning til det, så bruker vi det som et virkemiddel, men slik som ordningen er gir den jo ikke alltid utbetaling, sier Rasmussen.

Han sier det er for tidlig å kommentere hvordan det ser ut for eventuelle overskuddsdelings-utbetalinger i 2015.

Les også: Ingeniørlønningene øker mer enn sivilingeniørenes

Maks 10 prosent i Statoil

Statoils kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk Jr sier til Teknisk Ukeblad at deres fast ansatte utenom konsernledelsen kan bli tildelt konsernbonus.

– Konsernbonusen beregnes årlig ut fra økonomisk resultat i forhold til andre store internasjonale olje- og gasselskaper. Målsetningen med bonusordningen er å øke prestasjonskulturen i konsernet. Vårt mål er å styrke ansattes interesse for konsernets finansielle utvikling og resultater, samt å skape tilhørighet og motivasjon i det daglige arbeid.

Maksimal mulig bonus er 10 prosent av fastlønn, opplyser Lindbæk Jr. Ifølge Statoils årsrapport for 2013 har konsernledelsen en bonus på opptil 50 prosent av fastlønn.

Les også:

1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Her får de ansatte tilbud om sluttpakke hvert eneste år

Dette tjener de norske oljetoppene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.