KARRIERE

– Mens gutter får dataspill, oppfordres jenter til å kle seg ut og ha teselskap

Lea Aas-Jakobsen synes det er morsomt å blogge og å følge med på statistikken om hvem som leser bloggen hennes.
Lea Aas-Jakobsen synes det er morsomt å blogge og å følge med på statistikken om hvem som leser bloggen hennes. Bilde: Mari Gisvold
9. sep. 2014 - 09:43

– Mens gutter både får dataspill, Playstation og Gameboy oppfordres gjerne jenter til å være aktive, kle seg ut og ha teselskap, sier Janne Aas-Jakobsen.

Aas-Jakobsen er selv sivilingeniør, med tre døtre. For å snu trenden, og forhindre at jenter faller bakpå når det kommer til teknologi, bør de oppfordres til å bruke teknologien på egne premisser, mener hun.

Da mellomstedatteren ville starte blogg ble hun overlykkelig.

– Jenter bør oppfordres til å bruke teknologi på lik linje med gutter. At Lea nå har funnet sin inngang til teknologiinteressen er jeg veldig glad for, sier hun.

Følger statistikken

For Lea (10 år), som driver bloggen luckilylea.blogspot.no, dreier bloggleden seg hovedsakelig om at hun liker å skrive.

– Jeg skriver om det jeg gjør og legger ut bilder på Instagram. Det er mye morsommere å blogge enn å skrive dagbok, sier hun.

Når hun sitter på soverommet, også kalt bloggkontoret, kan hun oppdatere bloggen via mobil, nettbrett og pc.

– Det morsomme med blogg er også at man kan følge med på statistikken. Rett etter at jeg begynte hadde jeg plutselig tusen sidevisninger, det er veldig gøy å følge med på statistikken og se hvor mange som leser bloggen min og hvor i verden den leses fra, sier Lea.

Les også: Ble kastet inn i lederrollen, økte omsetningen med 100 millioner

Gir IKT-interesse

Siden Lea kun er ti år, følger mamma Janne godt med på hva som publiseres.

– Bloggen er en fin måte for Lea og andre jenter å komme seg inn i informasjonsteknologi på. Siden Lea er såpass ung kan vi som foreldre følge med på hva hun publiserer, påvirke og si ifra om noen av postene ikke egner seg for bloggen, sier hun.

Det er kun en av Leas venninner som blogger. Aas-Jakobsen tror årsaken til manglende blogging blant datterens jevnaldrende ofte er foreldrene.

– Det krever ikke noe av foreldre å la gutta spille dataspill. Om jentene skal blogge må de derimot sette seg inn i noe de ikke kan, samt veilede og hjelpe hele veien. Mange mødre vegrer seg for dette og ønsker dermed ikke at døtrene skal få seg blogg, sier hun.

Og legger til at blogging er en utmerket måte å få jenter interessert i IKT, uten at aktiviteten nødvendigvis stemples som IKT.

Les også: Fikk E i programmering. Nå lager hun IT-løsninger for byggebransjen

Ulikt også blant jenter

Aas-Jakobsen får støtte fra Marianne Løken. Hun er samfunnsviter og holder på med en doktorgrad i realfagsdidaktikk om jenter og realfag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Foreldre har en veldig viktig rolle som inspiratorer og tilretteleggere for barnas teknologiinteresse. Det er viktig å ta utgangspunkt i barnets interesser, men interesser kan påvirkes og endres. Ikke minst under påvirkning fra foreldre og nær familie, sier hun.

Løken understreker derimot at det på ingen måte er opplagt at blogging er veien inn i IKT for alle jenter.

– Jenter er ingen homogen gruppe. Det finnes mange jenter som er interessert i dataspill på lik linje med gutter. Men uansett hvilken inngang barnet har til teknologi er det viktigste at at foreldre eksponerer barna for varierte muligheter, tilrettelegger for teknologiinteresse og for bred deltakelse i teknologi og naturvitenskap, sier hun.

– Hva kan man gjøre for å få jenter til å bli mer interessert i teknologi tidlig?

– Her har både foreldre, barnehager og skole et stort ansvar. Det er viktig å gi jenter tilbakemelding på ferdigheter, oppfordrer til aktivitet og deltakelse på lik linje med gutta. Alle barn bør oppmuntres til å ta i bruk og utforske teknologien, uavhengig av om de er jenter eller gutter, sier Løken.

Les også:

Jenter får oftest matteangst

Bare 10 tekno-damer på topp 500

Hun har vært sjef for 70 menn siden hun var 28 år gammel  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.