INDUSTRI

Mens andre kutter, benytter dette selskapet krisen til å ta opp konkurransen med de store

Nå fisker de etter ledige ingeniører.

Gassensoren montert på  Gullfaks C. Gas Secure vil nå tilby komplette pakker med engineering, installasjon og igangkjøring.
Gassensoren montert på Gullfaks C. Gas Secure vil nå tilby komplette pakker med engineering, installasjon og igangkjøring. Bilde: Gassecure
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
23. juni 2015 - 06:00
Vis mer

I mars ble selskapet som har utviklet trådløse gassdetektorer overtatt av tyske Dräger. Nå skal det satses videre. 

– Vår nye eier lar oss fortsette med å forske og utvikle. I tillegg har vi besluttet å bygge oss opp og tilby engineeringtjenester på komplette sikkerhetssystem, sier administrerende direktør Knut Sandven til TU.

Han legger ikke skjul på at de fisker i opprørt vann. Oljeselskapene skal spare penger, og det er mange dyktige ingeniører som går en usikker framtid i møte.

Kombi-løsning

Selskapet Gas Secure har utviklet verdens første trådløse gassdetektorer som sikkerhetssystem til bruk på olje- og gassinstallasjoner.

Gas-Secure kan nå også trekke på Drägers produkter og portefølje og tilby komplette pakker.

Den nye engineeringavdelingens oppgave blir å planlegge, engineere, installere og igangsette systemene.

Les også: Oljeselskapene kutter tusenvis: – Gode tider for dem som kommer med smarte løsninger

Dyre kabler

I stedet for å bruke de store, etablerte engineeringselskapene som vil trekke endeløse kabler og ledninger mellom gass- og branndetektorer og kontrollrom, skal Gas Secure tilby et nett av trådløse detektorer.

De kan settes opp og igangkjøres raskere og billigere.

– Engineeringselskapene endrer ikke arbeidsprosesser og metoder. De er satt opp for å gjøre store, multiscope-prosjekter og ikke fokuserte leveranser innenfor et mindre område. De gjør det de kan. Vi har vår spisskompetanse innenfor deteksjon og trådløse systemer. Ved å tilby våre kunder en spisset, men komplett pakke skal vi hjelpe dem med å spare tid, penger, plass og vekt. Vi vil bygge oss opp gradvis og skal ha en avdeling på 3-4 stykker i år og utvide til rundt 10, sier Sandven.

Gassdetektoren fra gas Secure montert på et gassanlegg. Batterilevetiden er to år.
Gassdetektoren fra gas Secure montert på et gassanlegg. Batterilevetiden er to år.

Fisker kompetente ingeniører

Selv om hovedkontoret til Gas Secure og han som skal lede avdelingen, Jørgen Svare, er i Oslo, utelukker ikke Sandven at de vil ha kontoret i Stavanger. Der har Dräger allerede lokaler.

– Vi kan tilpasse det etter hvor søkerne kommer fra. Det kan også bli en kombinasjon av Oslo og Stavanger, sier han.

Planen er å bygge opp den nye engineeringtjenesten i Norge og bruker Drägers internasjonale nettverk for å ekspandere.

– Vi har mange prosjekter på gang. I første rekke snakker vi om utvidelser og oppgraderinger av eksisterende installasjoner, både på land og offshore, sier Sandven.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: I krisetider går alt mye raskere. Forrige uke satte Statoil fartsrekord

Administrerende direktør Knut Sandven og forskningsdirektør Håkon Sagberg i 11-mannsfirmaet GasSecure med en trådløs gassdetektor mellom seg.
Administrerende direktør Knut Sandven og forskningsdirektør Håkon Sagberg i 11-mannsfirmaet GasSecure med en trådløs gassdetektor mellom seg.

Kommersialisert forskning

Gas Secure ble opprettet i 2008 som et spin off fra Sintef. I mars ble selskapet med 11 ansatte og en årsomsetning på 11 millioner kroner kjøpt opp av storkonsernet Dräger for en halv milliard kroner.

Selskapet har fått beholde navnet og skal fortsette med å utvikle trådløsteknologien i Oslo.

Teknologien er basert på lite energikrevende lyskilde som reagerer raskt uten lang oppvarmingstid, en lite effektkrevende MEMS-chip og et system som gjør at de meste strømkrevende målinger ligger i dvale når de ikke behøves.

Les også: De skulle lage noe så vilt og moderne ingen hadde turt før. Så møtte de på et problem

Oppbyggingen av gassdetektoren til GasSecure.
Oppbyggingen av gassdetektoren til GasSecure.

Lyd trigger lys

En ultralydsensor måler endringer av luftstrømmen. Dersom endringen kan tyde på at luften er fylt med hydrokarboner, aktiveres IR-sensoren.

Den vil i løpet av ett sekund kunne vekkes fra dvale, konstatere om det er gass, og eventuelt gå i dvale igjen om det ikke er gass i farlige mengder.

Dersom den oppdager gass, vil det umiddelbart bli rapportert til kontrollsystemet, som kan aktivere en alarm, slå av alle tennkilder og stenge anlegget.

– Det er kombinasjonen med lyd som gjør at vi kan spare på bruk av lyskilden, som er den enheten som krever mest effekt, sier Sandven.

Batterilevetiden er på cirka to år. Hadde et stort batteri blitt plassert på en tradisjonell måler, ville batteriet i beste fall holdt et par uker.

Les også: Slik bor offshorearbeiderne på Norges største boligrigg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.