PROSJEKTER

Med flere elbiler kan Vegvesenet spare 300 mill på ventilasjonen i Rogfast

Og det skal ikke gå ut over tryggheten i tunnelen.

Tunnelen under Boknafjorden kan se slik ut når den er ferdig.
Tunnelen under Boknafjorden kan se slik ut når den er ferdig. Foto: Norconsult/Statens vegvesen
10. feb. 2021 - 08:44

– Vi jobber for at alle nye biler som blir solgt i 2025 er nullutslippsfrie. Med de utslippsreduksjonene det vil gi, kan Statens vegvesen kutte 300 millioner kroner i utbyggingen av ventilasjonsanlegget i den nye Rogfast-tunnelen, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding.

Statens vegvesen gikk gjennom kostnadene for E39 Rogfast i fjor.

– Med mindre utslipp fra biler trenger vi mindre ventilasjon enn før. Jeg vil understreke at selv om det blir mindre ventilasjon, så går det ikke utover branntryggheten i Rogfast. Det er svært viktig for en så lang tunnel. Samtidig håper vi at reduksjonene i utslipp fra bilene kan føre til kutt i andre tunneler i framtiden, sier samferdselsministeren i meldingen.

Modell av nye Tørrfjordelva bru i prosjektet Megården-Sommerset.
Les også

Vegvesenet lyser ut nytt prosjekt til 5,4 milliarder

Rogfast klar til bygging

Knut Arild Hareide håper at reduksjonene i utslipp fra biler kan føre til kutt i andre tunneler i framtiden. <i>Foto:  Tor Livius Midtbø/SD</i>
Knut Arild Hareide håper at reduksjonene i utslipp fra biler kan føre til kutt i andre tunneler i framtiden. Foto:  Tor Livius Midtbø/SD

Gjennomgangen av kostnadene i fjor viste at Rogfast blir dyrere. Stortinget vedtok å øke den statlige delen i prosjektet fra 21,4 prosent til 40 prosent. Den nye kostnadsrammen er på 24,8 milliarder kroner, mot tidligere 20,8 milliarder kroner.

– Vi har nå bekreftet overfor Statens vegvesen at de kan fortsette med byggingen av Rogfast. Etter at Stortinget gikk med på kostnadsøkningen, har vi sendt Vegvesenet brev for å fullføre den formelle prosessen. Statens vegvesen kan nå starte med å lyse ut kontrakter i prosjektet, sier Hareide.

Statens vegvesen avlyste den første kontrakten i prosjektet, etter at tilbudet var høyere enn forventet. Selv om prosjektet totalt sett har blitt dyrere, har Statens vegvesen kommet med en rekke kutt. Blant annet er det kuttet 300 millioner kroner i ventilasjon.

– Rogfast er et av de største samferdselsprosjektene i Norge. Det binder sammen Stavangerområdet med Haugalandet, gir en større bo- og arbeidsmarkedsregion og reduserer reisetiden mellom Stavanger og Bergen kraftig. Det er viktig å gjennomføre prosjektet, men vi skal samtidig passe på at kostnadene er under kontroll. Det er de nå, etter en god gjennomgang av Statens vegvesen, sier Hareide.

Selve tunnelsprengningen er nå ferdig på den nye E4 under Stockholm, og fram til 2030 skal tunnelene innredes og testes før trafikken settes på.
Les også

Komplisert svensk veiprosjekt sprekker med ytterligere 10 milliarder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.