BYGG

Med denne betongen kan man bygge på Mars

Amerikanske forskere har utviklet vannløs, svovelbasert betong.

Amerikanske forskere jobber med utviklingen av en vannløs betong som skal kunne brukes til bygging på Mars.
Amerikanske forskere jobber med utviklingen av en vannløs betong som skal kunne brukes til bygging på Mars. Bilde: Markus Gann/ Colourbox
16. jan. 2016 - 17:00

Mellom 2030 og 2050 planlegger The European Space Agency å sende mennesker Mars for første gang. Det samme gjelder det privateide nederlandske romfartsselskapet «Mars One», som ønsker å la 40 astronauter bosette seg på den røde planeten.

I forbindelse de ulike reiseplanene til Mars, har amerikanske forskere nå utviklet en helt ny type betong, som skal gjøre det mulig å bygge på planeten, skriver Ingeniøren.

Bytter vann mot svovel

Det har tidligere vært snakk om å transportere byggekomponenter til planeten, men siden transporten av disse vil være både dyr og komplisert, har forskerne arbeidet frem et materiale de mener egner seg for bygging på stedet.

Betongen, som er utviklet ved det amerikanske universitet Northwestern University i Ilinois, skal nemlig kunne lages på Mars av materialer som finnes der, helt uten innblanding av vann.

Materialet består av en blanding av marsjord og svovel.

Svovelet må i første omgang varmes opp til 240 grader, før det blandes med marsjord i flytende form, og nedkjøles. Når massen størkner skal den bli en brun, solid, betongløsning.

Utfordrende utvikling

Det er ikke første gang det arbeides med utviklingen av svovelbasert betong. Men så langt har materialkombinasjonen ført til en rekke utfordringer, ifølge MIT Technology Review.

Det har nemlig vist seg at svovelet endrer struktur når det kjøles ned og svekker materialet.

Forskerne er likevel sikre på at materialet, når det er ferdig utviklet, vil være ekstremt sterkt med mange gode bruksegenskaper.

Kunstig marsjord

For å ikke møte på noen overraskelser når materialet virkelig skal benyttes på Mars, har forskerne utviklet kunstig marsjord til utviklingsarbeidet.

De har kommet frem til at det optimale blandingsforholdet mellom marsjord og svovel er på 50/50, med en maksimal partikkelstørrelse på en millimeter, skriver Technology Review.

Blandingen skal, ifølge nettstedet, være to og en halv gang mer solid enn konvensjonell betong.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.