KARRIERELONN

Matte gir høyere lønn uansett yrke

RIKDOMMENS KILDE: Skjønner du noe av dette, har du sannsynligvis valgt matte på eget initiativ på videregående skole. Da kan du også se fram til høy lønn, mener danske forskere.
RIKDOMMENS KILDE: Skjønner du noe av dette, har du sannsynligvis valgt matte på eget initiativ på videregående skole. Da kan du også se fram til høy lønn, mener danske forskere.
Leif Hamnes
19. sep. 2008 - 14:55

Velger du høyere matematikkfag på videregående skole, får du nemlig i gjennomsnitt hele 30 prosent høyere lønn senere i livet – uansett yrke, konkluderer dansk forskning.

Les også: Foreslår karakterminstekrav i matte

Motbeviste egen tese

Undersøkelsen, som er foretatt ved universitetet i Århus, hadde egentlig som mål å så tvil om myten om at matematikkyndige klarer seg bedre uansett hva de velger å gjøre med kunnskapene sine, skriver Ny Teknikk, som siterer danske MetroXpress.

– Jeg var provosert av alle de ubegrunnete påstandene om at matematikere klarer seg bedre, uansett hvilken utdanning de senere velger. Men det viste seg altså å være sant, sier Helena Skyt Nielsen, professor ved Århus-universitetets økonomiske fakultet.

Ikke forutbestemt

Forskerne undersøkte hvilken betydning matematikken senere fikk for karrieren, gjennom å følge elever som begynte på videregående skole i perioden 1984-1987.

– Det interessante for oss var å sjekke om det var matematikken som førte til de økte lønningene senere i livet, eller om det skyldtes at de som velger matematikk allerede har bedre forutsetninger for å lykkes. Det viste seg å være selve faget som er positivt for karrieren, sier Skyt Nielsen.PS: Om du skulle ha dratt matteinteressen med deg videre også etter videregående skole, kan du teste deg selv her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.