ELBIL

Mange er fremdeles skeptiske til elbil

Under halvparten svarer at de vil kjøpe elbil neste gang de velger bil, viser Naf-undersøkelse. Avgiftene har skylden, mener organisasjonen.

Det har kommet mange nye elbiler på markedet de siste årene. Det er likvel ikke nok til å overbevise alle nordmenn.
Det har kommet mange nye elbiler på markedet de siste årene. Det er likvel ikke nok til å overbevise alle nordmenn. Eirik Helland Urke
Marius ValleMarius ValleJournalist
25. sep. 2023 - 07:59

En undersøkelse Naf har gjennomført annethvert år siden 2017 viser at det har vært en beskjeden økning i nordmenn som sier at de vil velge elbil neste gang de skal kjøpe bil. 

Det viser at interessen for elbil er i ferd med å flate ut, mener Naf. Nå oppfordrer de regjeringen til ikke å øke avgiften på elbiler i det kommende statsbudsjettet som legges frem 6. oktober. 

Naf er en interesseorganisasjon for norske trafikanter, som blant annet jobber for å reduserte avgifter på bil. De har tidligere tatt til orde for at vektavgiften på elbiler, som ble innført 1. januar i år, må fjernes.

Forventet økning

Organisasjonen melder at de hadde forventet at årets undersøkelse ville vise at langt flere vil velge elbil som sin neste bil. 47 prosent av de spurte svarte at deres neste bil blir en elbil. Det er fem prosentpoeng opp siden forrige undersøkelse i 2021. Til sammenligning svarte 30 prosent det samme i 2017.

I undersøkelsen skal respondentene svare på i hvilken grad de er enige i utsagnet «Jeg vil at min neste bil skal være en elbil». I tillegg til de 47 prosentene som er enige eller svært enige, svarte 23 prosent at de verken er enige eller uenige, og 8 prosent vet ikke.

Gruppen som oppgir at de er svært uenig utgjør 11 prosent. Andelen som svarer dette har vært stabil i alle undersøkelsene siden 2017.

Mener avgifter kjøler ned elbilinteressen

Naf mener at det var grunn til å forvente at et større utvalg elbilmodeller og enklere lading ville gitt en større økning av respondenter som oppgir at deres neste bil blir en elbil. Nå peker organisasjonen på merverdiavgift på beløpet over 500.000 kroner og vektavgift som årsak til at dette ikke skjer.

– Nå er det viktig at regjeringen ikke skrur til avgiftene ytterligere i statsbudsjettet som kommer 6. oktober. Vi frykter at de vil øke vektavgiften. Høyere avgifter kan bety at elbilsalget bremses enda mer, og færre kan bytte til elbil. Økte avgifter på nye elbiler kan også påvirke prisene på brukte elbiler, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i pressemeldingen.

Undersøkelsen viser for øvrig at det er de som allerede har elbil som i størst grad kommer til å kjøpe elbil neste gang. 79 prosent av disse svarer dette. Omtrent en av tre av de som kjører bil med forbrenningsmotor svarer at de vil kjøpe elbil neste gang de kjøper bil.

Da målemetoden WLTP erstattet NEDC var målet å få mer reelle tall for CO2-utslipp. En ny rapport viser at også WLTP-tallene stemmer mindre og mindre med virkeligheten.
Les også

Rapport: Nye utslippstall stemmer stadig dårligere med virkeligheten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.