TRAFIKK OG ITS

Mange drept i trafikken i oktober

I oktober omkom 15 personar i trafikken. Dette er nesten tre gonger så mange som i fjor, då 6 døydde. Det er over ti år sidan vi sist hadde så mange trafikkdrepne i oktober.

Nå er det kommet snø mange steder i landet.
Nå er det kommet snø mange steder i landet. Foto: Knut Opeide
1. nov. 2023 - 11:54

Så langt i år er 111 drept i trafikken. Det er 16 flere enn på samme tid i fjor, viser foreløpige ulykkestall fra Statens vegvesen.

Mange ulykker med flere omkomne i 2023

Tolv av årets dødsulykker er ulykker med to eller tre omkomne. Det er uvanlig mange.

– Vi opplever mange ulykker med flere omkomne i år, sier Svein Ringen i Statens vegvesen. På samme tidspunkt i fjor var det åtte ulykker med flere omkomne, mot tolv i år. De siste fem årene har vi bare hatt tre til fem ulykker med flere døde gjennom de første ti månedene av året. Dette kan være tilfeldig, men er noe vi ser på i analysen av årets dødsulykker, sier Svein Ringen.

Økning i tallet på møteulykker med dødelig utfall

Det er 16 flere dødsulykker mellom møtende biler i år enn i 2022. Møteulykker og utforkjøringsulykker dominerer årets dødsulykker på veiene. 50 mistet livet i møteulykker, og 37 omkom da de kjørte av veien.

– Etter år med nedgang ser vi en økning. Særlig gjelder det tallet på møteulykker med dødelig utgang, men også talet på utforkjøringsulykker øker, sier Svein Ringen. Samtidig blir det færre fotgjengerulykker. Sju i år mot elleve i fjor.

81 menn og 30 kvinner omkom i trafikken i de ti første månedene av året. Mer enn halvparten (60) døde i personbil. Det er en økning på 14 fra i fjor. I 34 av ulykkene var tungbil involvert, og fem av de omkomne var førere av disse bilene.

– Det er for tidlig å si noe om årsakene til årets dødsulykker, sier Svein Ringen.

Stein Lier-Hansen går av som leder i Norsk Industri.
Les også

Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen går av – starter i Bellona

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.