KARRIERE

Makt går deg til hodet

FORSKNING: Makt kan være skummelt, viser studien.
FORSKNING: Makt kan være skummelt, viser studien. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
29. jan. 2010 - 10:49

Har du sett at folk har gått fra å være en hyggelig kollega til å bli en tyrannisk leder? Er det slik at makt korrumperer?

Ny forskning viser nå at en slik endring i oppførsel ikke bare er en myte, melder bladet Ledelse i dag.

En forskergruppe bestående av forskere fra London Business School, Stanford University og Northwestern University, har studert hva som skjer når personer får makt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Kvinner er mest maktkåte

Gir rus

Deres hovedfunn er at makten beruser så mye at lederne begynner å overvurdere seg selv, blir overmodige og begynner å ta risikable beslutninger.

Niro Sivanathan, førsteamanuensis ved London Business School, sier at endringene inntreffer svært raskt etter at folk får makt.

– Vi bestemte oss for å undersøke hvordan enkeltmennesker tilpasser seg psykologisk når det plutselig får makt, for eksempel ved en forfremmelse. Og resultatene var slående: I samtlige forsøk gikk makta forsøkspersonene til hodet, og de oppførte seg som om de hadde langt mer makt enn de faktisk hadde. Vi opplevde at de ble "drunk on power", altså beruset av makta, sier Sivanathan til bladet.

Illusjon

Forskningsprosjektet ble gjennomført som eksperimenter, der forsøkspersoner i én gruppe ble gitt makt mens personer i en kontrollgruppe forble uten makt.

I gruppen som fikk makt, mente alle at de kunne forutse utfallet av et terningkast. Blant dem uten makt mente kun halvparten av de kunne forutsi hvilke vei terningene trillet.

– Forsøket peker på at fornemmelsen av makt gir folk en illusjon av å ha kontroll. Når en person tror hun har makt, tror hun også at hun har kontroll over begivenheter hun i virkeligheten aldri vil kunne kontrollere, sier Sivanathan.

Disse lederne er farlige

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.