OLJE OG GASS

Må levere Yme-plan innen fredag

Innen fredag må Talisman og SBM presentere en plan for hvordan de skal sikre at Yme-plattformen ikke kollapser.

Yme-partnerne på levere en plan for hvordan de skal unngå kollaps av plattformen.
Yme-partnerne på levere en plan for hvordan de skal unngå kollaps av plattformen. Bilde: Jesper Holm, Esvagt Don

Operatør for skandaleprosjektet Yme, Talisman, og totalentreprenør SBM har forpliktet seg til å legge frem en felles plan innen fredag for hvordan de skal redusere sannsynligheten for at plattformen kollapser. Det skriver Reuters tirsdag kveld.

Pressetalsmann i Petroleumstilsynet, Øyvind Midttun, sier til Teknisk Ukeblad at de to partene hadde et møte med tilsynsorganet fredag forrige uke, hvor planen ble lagt frem.

Video: Se hvordan Yme-plattformen svaier

Felles plan

– Formålet med møtet var å få informasjon om hvordan de vil jobbe med å redusere sannsynligheten for strukturell svikt. De skulle også gi en frist for når en felles plan vil presenteres. De to partene konkluderte med at de vil legge frem en felles, forpliktende og datert plan innen fredag. Her vil det være beskrivelse av aktiviteter og en tidsplan for arbeidet, sier Midttun.

Yme-plattformen ble evakuert i juli, på grunn av høy risiko for kollaps av plattformen. Som Teknisk Ukeblad har skrevet tidligere, mener operatør Talisman at en slik hendelse kan være svært sannsynlig i en vinterstorm.

Også Ptil ser svært alvorlig på situasjonen.

Les også: Frykter at Yme kollapser før vinteren

Må komme i gang fort

– Dette er svært alvorlig, og reparasjonsarbeidet må komme i gang så fort som mulig. Får man en knallhard vinterstorm, er Yme ille ute, sier Midttun.

Talisman sier til Reuters at de nå diskuterer planen sammen med SBM.

– Vi tror vi kan komme frem til en løsning som vi er fornøyd med. Men selv om vi blir enige om planen, må den fortsatt gjennomføres, sier pressetalsmann i Talisman, Vidar Nedrebø til nyhetsbyrået.

Les også: Vet ennå ikke om Yme-plattformen tåler uvær

Ikke enige

Alternativene for Yme-plattformen er at den repareres offshore eller tas tilbake til land for reparasjon.

Men dette kan stjele enda mer verdifull tid, ettersom prosjektet har sprengt kostnadsestimatene med over 200 prosent og er mer enn tre år på overtid.

SBM og Talisman har ikke vært enige i hvorvidt plattformen er trygg eller ei. Mens Talisman har valgt å evakuere den av sikkerhetsårsaker, mener SBM at plattformen er trygg, basert på DNVs undersøkelser.

DNV har gått i mot disse påstandene, og mener at Yme slettes ikke er friskmeldt.

Snuser på andre løsninger

Talisman har tidligere sagt at de snuser på alternative produksjonsløsninger, og er i dialog med Aker Solutions om nye løsninger.

Talisman er også pålagt av norske myndigheter å levere en revidert plan for utbygging og drift (PUD), på grunn av de mange forsinkelsene og tekniske problemene.

Det er sådd tvil om hvorvidt partene i Yme-prosjektet vil rekke tidsfristen, som er 31. desember 2012.

Les også: Yme-partnerne kan bli fratatt lisensen

– Yme hadde en mangelliste med 20000 punkter

Krever ny Yme-plan  

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.