SAMFUNNPOLITIKK

Må ha penger nå til dobbeltspor

NSB-sjef Einar Enger.
NSB-sjef Einar Enger. Bilde: Scanpix
6. okt. 2008 - 14:13
NSBs toppsjef har som mål å doble gods- og persontrafikken med jernbane de kommende 20-årene.

På Norsk Jernbaneforbundets landsmøte i Oslo mandag la Enger fram planer som han mener er nødvendige for å for å greie dette, blant annet fire spor på samtlige innerstrekninger rundt Oslo og dobbeltspor i hele intercitytriangelet Holm-Holmestrand innen 2012.

Les også: Velger sveitsertog

Holdt tett

Samferderselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) og hennes statssekretær Erik Lahnstein (Sp) var begge til stede på landsmøtet. Ingen av dem lekket budsjettdetaljer, men godordene om jernbane sparte ingen av dem på:

– Jernbane er framtidens transportvinner. Den har virkelig noe levere: Miljø, trafikksikkerhet og effektiv transport, sa statssekretær Lahnstein.

Til utlandet

Nytt dobbeltspor mellom Oslo og Ski er nødvendig for å gi et bedre togtilbud lokalt, regionalt og til utlandet, og overføre mer godstrafikk fra vei til bane i Norges tettest trafikkerte område, ifølge konsernsjef Enger.

NSB skal fram til 2013 gjennomføre de største investeringene i selskapets historie.

– Vi har økt satsingen kraftig de siste årene, men det har beklageligvis vært fra et altfor lavt nivå, sa samferdselsminister Navarsete til landsmøtedelegatene.

Investeringsplanen til NSB de neste fem årene innebærer blant annet kjøp av 50 nye motorvognsett samt oppgradering og modernisering av eldre togmateriell. I perioden er det årlig planlagt investeringer for 2,5 milliarder kroner. De nye togene skal kjøpes i Sveits og er velprøvde på flere strekninger i Europa. De kommer til landet høsten 2011 og skal være i drift året etter, ifølge Enger.

En forutsetning

Den nyetablerte Jernbanealliansen, som ble offisielt lansert på landsmøtet, har store forventninger til satsingen på jernbanen de kommende årene.

– Vi skal støtte samferdselsministerens kamp for jernbanebevilgninger, eller presse deg hvis vi ikke synes du gjør en god nok jobb, sa leder Lars Haltbrekken i Norsk Naturvernforbund, en av de elleve organisasjonene som utgjør alliansen.

De øvrige ti organisasjonene er: Arbeidsgiverforeningen Spekter, Framtiden i våre hender, Landsorganisasjonen i Norge, LO Stat, Natur og Ungdom, Norsk Jernbaneforbund, Norsk Lokomotivmannsforbund, Næringslivets Hovedorganisasjon, Transportbrukernes Fellesorganisasjon og Trygg Trafikk.

Alliansens mål er å sette jernbanen i Norge i stand til å spille en langt større rolle enn i dag som miljøvennlig og sikker transportør av både passasjerer og gods. Alliansen varsler at den vil jobbe for større og mer forutsigbare statlige bevilgninger til jernbane, utbygging av dobbeltspor rundt de store byene, mer og raskere godstransport på lange strekninger og utbygging av strekninger for tog med høy hastighet. (©NTB)

NSB-sjef: Glad for å slippe italienerne

Skjønner ikke NSBs avgjørelse

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.