OLJE OG GASS

Lundin bruker 28 milliarder på norsk sokkel

Store planer i Barentshavet.

Går mot kappløp i Barentshavet: Lundin har posisjonert seg i nord, og tror ikke de kunne fått samme areal dersom de søkte nå.
Går mot kappløp i Barentshavet: Lundin har posisjonert seg i nord, og tror ikke de kunne fått samme areal dersom de søkte nå.
21. sep. 2012 - 10:46

 

 

Lundin Oil har planer om å bruke fem milliarder dollar, tilsvarende over 28 milliarder kroner, på leting og produksjon på norsk sokkel de neste fire årene.

Selskapet har posisjonert seg i området rundt det gigantiske Johan Sverdrup-funnet, og nå står Barentshavet for tur.

Barentshavet snakkis

– Barentshavet er spennende, og månedens snakkis. Det er et nytt område med stort oljepotensial. Vi har sikret oss bra areal her, og jeg er sikker på at vi ikke ville fått det samme området i dag dersom vi søkte, sa konsernsjef Ashley Heppenstall fra talerstolen på årets Pareto-konferanse i Oslo.

Ifølge Heppenstall har Lundins leteteam identifisert en rekke spennende prospekter som de skal utforske, og de har sikret seg riggkapasitet frem til 2014.

Les også: Øver på oljevern med 75 kubikkmeter popkorn

Har konkurranse i nord

– Det vil være hard konkurranse om en god posisjon i Barentshavet i den 22. lisensrunden. Vi kommer til å fortsette med å søke etter nytt areal her, sier Heppenstall, som også er sikker på at Skrugard og det nærliggende Havis-funnet kommer til å bli utviklet som et felt.

I dag kommer hele 75 prosent av Lundins oljereserver fra norsk sokkel, og selskapet satser stort i Norge.

– Norge er fortsatt svært prospektivt, og er mye mindre utforsket enn britisk sokkel, sier Heppenstall.

Norsk olje og gass: Advarer mot å senke oljetempoet

Tror på mer i Sverdrup

Lundin har hatt stor suksess med sin andel av Johan Sverdrup-funnet, som er estimert å inneholde mellom 1,7 og 3,3 milliarder fat olje. Funnet er et av de største på norsk sokkel, og Heppenstall tror det er mer å finne i området.

– Vi tror det er mer hydrokarboner i området, og vi skal bore flere avgrensningsbrønner neste år. Det vil være opp- og nedturer i ressursestimatene, men jeg er sikker på at det vil overraske i det øvre sjiktet siden det er såpass stort, sier Heppenstall.

Lundin har tidligere sagt at de vil komme med nye, og mer nøyaktige, estimater for funnet neste år. Statoil har blitt utpekt som operatør for utbyggingsfasen av prosjektet, og produksjonsoppstart er satt til 2018.

Les også:

Vil bore helt opp til Nordpolen

Statoil er verdens 41. største selskap  

Venter på Albert

Lundins strategi er å posisjonere seg i områder som selskapet mener har stort potensial. I tillegg til Barentshavet og Utsirahøyden, har selskapet identifisert Mørebassenget som prospektivt.

Selskapet borer for tiden på sitt Albert-prospekt, som er estimert å kunne inneholde rundt 177 millioner fat olje. Lundins letesjef Hans Christian Rønnevik har tidligere sagt til Teknisk Ukeblad at de ser mange flere muligheter i området.

Ifølge Heppenstall kommer det resultater fra leteboringen på Albert-prospektet i løpet av noen uker.

Les også:

Forventer 180 millioner fat olje på Albert  

Statoil tredobler arktisk forskning

Norge øker leteaktiviteten i Barentshavet

Advarer oljeselskaper mot å rushe nordover

Denne mannen får oljebransjens Oscar  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.