LUFTFART

Over 50 kansellerte avganger ved Oslo lufthavn torsdag

Luftrommet over Sør-Norge ble stengt i rundt tre timer torsdag morgen. Det skaper store forsinkelser og mange innstillinger i flytrafikken. 

Slik så luftrommet ut rundt klokken 07.15 torsdag morgen.
Slik så luftrommet ut rundt klokken 07.15 torsdag morgen. Foto: Flightradar24
25. apr. 2024 - 07:01

I 12-tiden torsdag var 16 avganger og 42 ankomster innstilt ved Oslo lufthavn. I tillegg hadde en rekke flygninger fått ny avreisetid.

Årsaken skal være tekniske problemer hos kontrollsentralen i Oslo. 

– Det er to systemer som ikke snakker sammen, som gjør at flygelederne ikke får sendt flightplan over til flyene, utdyper pressevakt i Avinor Ylva Celius Trulsen til Teknisk Ukeblad.

Luftrommet over Sør-Norge ble gradvis åpnet fra klokken 09.35. Da feilen lammet flytrafikken i sør i flere timer. Forsinkelsene vil vare utover dagen.

– Det er ikke over ennå. Det er sikkert mange passasjerer som har valgt å ikke reise i dag, så det blir masse ombookinger og endringer for flyselskapene, sier kommunikasjonssjef Cathrine Fuglesang Framholt i Avinor til VG.

Til de som skal reise i morgen, er beskjeden fra Avinor å sitte stille i båten. Flyselskapet gir beskjed dersom det blir endringer.

Norwegian jobber med ombookinger

Også Norwegian bekrefter flere forsinkelser.

– Vi venter at det blir forsinkelser utover dagen, og det kan bli kanselleringer, sa senior kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian til NTB i 10.30-tiden.

De jobber med å booke om passasjerer som har fått flygningen sin kansellert. Man kan også be om refusjon hvis man heller ønsker det.

Hyggen understreker at de som rammes, får beskjed direkte fra Norwegian. Hun oppfordrer reisende til å møte opp på flyplassen som vanlig.

– Vi jobber på for at kundene skal komme seg av gårde, sier hun.

Mange reisende på Gardermoen er berørt av at luftrommet over Sør-Norge er stengt som følge av en teknisk feil. <i>Foto:  Hege Pauline Hovig/NTB</i>
Mange reisende på Gardermoen er berørt av at luftrommet over Sør-Norge er stengt som følge av en teknisk feil. Foto:  Hege Pauline Hovig/NTB

 

Flere timer med stans

Ved Oslo lufthavn lettet det siste flyet klokka 6, ifølge Avinors oversikt.

NTB snakket like etter klokka 06.30 med en passasjer på et fly som skulle reise fra Gardermoen til Zürich klokka 06.25, men der piloten opplyste at flykontrollen var nede over hele Sør-Norge, og at hele systemet var lammet.

Mens de ventet på ny beskjed, ble det servert kaffe og mat i kabinen. Halvannen time etter oppsatt avgang fikk passasjerene beskjed om at flygingen til Sveits var kansellert, og at de måtte forlate flyet.

Norwegian opplyste til TV 2 at de måtte innstille en rekke flygninger, og at de hadde fått beskjed om at luftrommet ville være stengt fram til klokken 11.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Ikke datainnbrudd

Årsaken til stengingen var en tid ukjent, men Avinor opplyste at det ikke skyldtes datainnbrudd.

– Det kan jeg avkrefte at det er. Det er to systemer som ikke snakker sammen som de skal, sier pressevakt Helene Wattanapradit Jensen i Avinor til NRK.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) opplyste tidligere torsdag morgen til NTB at de ikke hadde mottatt noen informasjon som knytter dem til det som skjer over luftrommet i Sør-Norge.

Redningsoppdrag går som normalt

Redningshelikoptrene fikk fly som normalt torsdag morgen, opplyste redningsleder Jan Erik Skorte i Hovedredningssentralen til NRK torsdag morgen.

– Er det snakk om liv eller død, flyr vi som normalt – helt uavhengig av dette, sa redningslederen.

Heller ikke Norsk Luftambulanse ble rammet av flystansen, opplyste pressesjef Per Håkon Solberg.

Det var flere fly i luftrommet i Sør-Norge da nyheten kom fra Avinor.

På Oslo lufthavn landet to fly – ett fra Billund i Danmark og et annet fra Førde – klokka 07.10 torsdag morgen. En rekke påfølgende flygninger fikk imidlertid betydelig utsatt landingstid, ifølge flyplassens oversikt.

Holdes oppdatert

Norwegians pressevakt Silje Glorvigen sa til VG at alle deres fly til og fra Oslo er berørt. Hun har ikke tall på hvor mange fly det er snakk om.

– Vi holder passasjerene våre oppdatert på hva som skjer, på tekstmelding, sa hun til avisen.

Avinor har ansvaret for 43 statlig eide lufthavner samt flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge.

Boeing er i hardt vær etter at et dørpanel løsnet på et flunkende nytt Alaska Airlines-fly i 16.000 fots høyde, og 737 Max 9-flyet måtte nødlande mens passasjerene stirret ut av et gapende hull i flysiden.
Les også

USA starter kriminaletterforskning mot Boeing

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.