F-35

Luftforsvaret har for første gang sluppet skarpe bomber fra F-35 i Norge

Slapp 20 bomber i Finnmark.

Fra våpenslipp på Halkavarre tidligere i september. (Foto: Luftforsvaret, redigering: Eirik Helland Urke)

Slapp 20 bomber i Finnmark.

Tidligere i september var 332 skvadron stasjonert på Evenes for første gang.

Skvadronen opererte åtte av sine F-35A ut fra den nye basen under øvelsen Falcon Deploy som i stor grad handlet om å forberede overtakelsen av Nato-beredskapen i nord fra nyttår.

Under øvelsen ble det også gjennomført de første dropp av skarpe våpen med F-35 på norsk jord.

20 bomber traff blink

Til sammen ble det droppet 20 GBU-31-bomber på Halkavarre skytefelt i Porsanger kommune.

Under tidligere trening, blant annet under den operative test og evalueringa (OT&E), er det kun sluppet kalde bomber (øvingsammunisjon) fra F-35 her til lands.

Bombinga foregikk over flere dager i uke 36 i til dels svært dårlig vær, og samtlige traff målene sine, etter det Teknisk Ukeblad får opplyst fra Luftforsvaret.

Les også

Våpnene er gps-styrte såkalte «smarte bomber» som også F-16 har brukt siden M3-oppdateringa som ble gjort i forbindelse med Falcon STAR i 2002-2009. Dette er to tusen punds Mk84-bomber, altså i overkant av 900 kg, med JDAM-bekledning («Joint Direct Attack Munition»).

Nå er det snakk om kun tre måneder før F-16 fases ut for godt i Norge og F-35 overtar beredskapen («Quick Reaction Alert», QRA) fra Evenes.

GBU-31 lastes på F-35A på Evenes tidligere i september. Foto: Forsvaret

Tilbake i oktober

– Alle mål som ble satt før øvelsen ble nådd. Det vi har utført av styrkeproduksjon fra Evenes, samtrening med amerikanske B-2, slipp av skarpe våpen og landing på ulike baser rundt Evenes, viser at vi er klare for å overta QRA-oppdraget med F-35, sier Stian Roen, talsperson for Luftforsvaret.

De øvrige basene er Andøya, Banak, Bardufoss og Tromsø. 332 skvadron skal snart tilbake til Evenes for å fortsette QRA-forberedelsene, dog med et mindre antall fly enn under Falcon Deploy-øvelsen.

Det er planlagt mer QRA-trening på Evenes. Slik det ser ut nå, skal F-35-flyene være stasjonert der i uke 40, med en ny tur én eller to uker etter.

– Øvelsen viser hvor langt Evenes har kommet med tanke på å bli en fullverdig flystasjon. Vi har allerede gjort alt fra Evenes som vi skal kunne gjøre i 2025. Min erfaring nå er at det er relativt uproblematisk å operere F-35 fra Evenes, sa oberstløytnant Tron Strand, sjef for 332 skvadron, på en video publisert av Luftforsvaret i etterkant av Falcon Deploy.

2025 er året da de nye jagerflyene skal oppnå full operativ evne (FOC), blant annet med det nye missilet JSM i buken.

Samtidig som at F-35 blir fast stasjonert på Evenes om i overkant av tre måneder, kommer også de første nye P-8A Poseidon maritime patruljeflyene. Dersom den operative testinga går som planlagt, vil de oppnå første operative evne (IOC) sommeren 2023.

Les også

Kommentarer (9)

Kommentarer (9)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå