KARRIERE

Så mye kan du forvente i lønnsøkning

Riksmekler Mats Ruland sier det har vært en betydelig avstand mellom partene i meklingen i tariffoppgjøret, men at han er glad for at de har kommet til enighet.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier forhandlingene mellom NHO og Lo løsnet først på formiddagen søndag. Her presentere han enigheten sammen med NHO-leder Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik på Thon Hotel Opera i Oslo søndag.
Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier forhandlingene mellom NHO og Lo løsnet først på formiddagen søndag. Her presentere han enigheten sammen med NHO-leder Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik på Thon Hotel Opera i Oslo søndag. Foto: NTB
11. apr. 2021 - 17:08 | Endret 11. apr. 2021 - 17:09

– Det har vært en ekstra tøff mekling. Det var veldig harde forhandlinger, sier Ruland til NTB.

Etter nesten 14 timer på overtid ble LO, YS og NHO søndag ettermiddag enige om lønnsoppgjøret. Dermed blir det ingen storstreik.

– Det vanskeligste var den totale økonomipakken som ligger i en løsning i et mellomoppgjør, fortsetter han.

Rammen er på 2,7 prosent, altså 0,1 prosentpoeng under LOs krav.

Han forteller at partene ikke klarte å bli enige selv, så den siste utveien før konflikt var at Riksmekleren la fram en skisse, og det kunne partene akseptere.

– Partene var konstruktive og ansvarlige i den situasjonen vi har vært i, sier Ruland.

– Det løsnet først på formiddagen. Da hadde vi en så god bevegelse at vi fant en løsning.

Det blir ikke storstreik i byggebransjen.
Les også

Unngår storstreik

Krevende å forhandle kollektivt

– Det har vært svært tøffe forhandlinger, det er ekstra godt å stå her og formidle at vi har unngått streik og kommet fram til en avtale som hele NHO kan stå bak, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO.

NHO-direktøren vektlegger at fokus hele tiden har vært å redde bedrifter og jobber.

– LO og NHO har stått skulder til skulder gjennom koronakrisen, nå lander vi en løsning, og det betyr mye. Dette vil være et viktig signal til alle andre som skal forhandle utover våren, sier Almlid til NTB.

– Det å forhandle kollektivt er krevende fordi det er et oppgjør for alle, men krisen vi står i, har rammet så ulikt. Nå står NHO-familien samlet i å inngå et kompromiss på vegne av hele laget, uttaler direktøren i en pressemelding.

– Vi tar ikke tusenvis ut i streik for 30 øre

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener at løsningen partene nå er blitt enige om, er god.

– Det har vært tøffe forhandlinger. Vi hadde aldri klart å komme til enighet uten meklerkorpset, sier hun.

LO skriver i en pressemelding at de har vært opptatt av å motvirke økende forskjeller, og at de som har lav lønn, risikerer å bli hengende etter.

– Vi er ikke de som tar tusenvis av mennesker ut i streik for 30 øre. Dette er en løsning som sikrer en god lønnsvekst for de lavest lønte, sier Følsvik.

I mellomoppgjøret ble det kun forhandlet om lønn, og partene ble til slutt enige om en økonomisk ramme på 2,7 prosent. Avtalen har virkningsdato fra 1. april, noe som betyr rundt 10.500 kroner i økte lønnsutgifter til en gjennomsnittlig industriarbeider, ifølge FriFagbevegelse.

Det blir ingen streik i Norwegian. Det er klart etter at partene i meklingen kom til enighet lørdag morgen.
Les også

Ingen flystreik

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.