OLJE OG GASS

Lien får Utsira-rapporten i dag

Usikkert om den blir offentliggjort.

Oljedirektoratet skal i dag levere sin rapport om Utsirahøyden-kablene til Olje- og energidepartementet.
Oljedirektoratet skal i dag levere sin rapport om Utsirahøyden-kablene til Olje- og energidepartementet. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
15. sep. 2014 - 15:18

Oljedirektoratet (OD) hadde frist på seg til i dag med å levere inn rapporten om kabler til Utsirahøyden og kraft fra land til Olje- og energidepartementet (OED).

Teknisk Ukeblad får bekreftet fra Oljedirektoratet at rapporten blir overlevert uten forsinkelser, men får ikke innsyn i hvilke konklusjoner rapporten inneholder.

Rapporten skal blant annet gi svar på om det er mulig å bygge kabelforbindelse til alle feltene på Utsirahøyden uten å forsinke første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen.

Les også: Bakgrunn: Dragkampen om kraft fra land

Toget kan ha gått

– Vi lager rapporten for Olje- og energidepartementet. Det er OED som må vurdere om denne blir gjort offentlig, sier pressekontakt Bjørn Rasen i OD.

Teknisk Ukeblad har sendt innsynsbegjæring til OED, men det er for tidlig å forvente svar på denne forespørselen, ifølge OED.

Det var Stortinget som i juni enstemming kom frem til at OD måtte utarbeide en faglig vurdering om hvor raskt kabelforbindelsen mellom feltene Gina Krog, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Johan Sverdrup kunne etableres, og om det var mulig å bygge den allerede fra produksjonsstart uten at det forsinker første fase av Sverdrup.

Les også: Ny rapport: Utsira kan elektrifiseres for bare 40 kroner per tonn CO2

Skriftlig henvendelse kun til Statoil

Det har vært en bråkete vei for elektrifiseringen av Utsirahøyden. I forbindelse med denne rapporten har Teknisk Ukeblad tidligere skrevet om at OD ikke har egne elkraftingeniører til å utføre arbeidet for OED.

Opposisjonen krevde at direktoratet skulle trekke inn elkraftkompetanse fra NVE og Statnett, men etter hva vi kjenner til ble ikke disse bedt om å bidra.

For litt under én uke siden kunne Teknisk Ukeblad også melde om at det kun var gått ut én skriftlig henvendelse fra OD i forbindelse med rapporten: Henvendelsen gikk til Statoil. Dette på tross av at opposisjonen advarte mot å lene seg for tungt og ukritisk på nettopp Statoil.

OD fremholdt dog at det var blitt holdt møter med andre aktører enn Statoil om denne saken, og at det var mulig at andre skriftlige svar ville komme på bordet før i dag.

Det er foreløpig usikkert om rapporten vil bli unntatt offentlighet eller om den vil bli offentliggjort.

Teknisk Ukeblad følger saken.

Les også:

Her er Tord Liens forklaring på at Utsira-prisen gikk fra 9 til 16 mrd. på ett år

Dette er Statoils «oppblåste» Utsira-tall  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.