IT

Lett å dømme Telenor – på avstand

 

 – Dette er en vanskelig sak, og jeg tipper det er veldig vanskelig for mange å forstå hvordan dette spillet går. Vi er ikke vant til det. Korrupsjon i storskala, ryggslikking og ryggkløing – det er i alle fall lite synlig i Norge, sier Aarønæs.
– Dette er en vanskelig sak, og jeg tipper det er veldig vanskelig for mange å forstå hvordan dette spillet går. Vi er ikke vant til det. Korrupsjon i storskala, ryggslikking og ryggkløing – det er i alle fall lite synlig i Norge, sier Aarønæs. Bilde: NTB scanpix
17. juni 2014 - 16:31

– Jeg kjenner flere land hvor teleindustrien blir tvunget til å gjøre ting for myndighetene. I praksis kan ikke enkeltselskaper sette seg opp mot mer eller mindre totalitære systemer. De vil bare overta kontrollen med teleselskapet, og så mister aksjonærene alle verdiene, sier teleanalytiker John Strand til NTB.

Strand er regnet som en av verdens mest anerkjente teleanalytikere.

Les også: One Call-sjefen langer ut mot Telenor

Slipper til

Han viser til at Vodaphone bare for få dager siden offentliggjorde en rapport som dokumenterer at selskaper i 29 land lar myndighetene lytte på kommunikasjonen i telenettet.

Ifølge The Guardian valgte verdens nest største telefonselskap å bryte tausheten rundt statlig overvåking for å slå tilbake mot en stadig økende bruk av telefonselskaper som redskaper til å spionere på egen befolkning.

I detalj beskriver Vodaphone hvordan de har latt myndighetene koble seg på og avlytte Vodaphone-kunder.

– Dette er mareritt-scenarioene vi fryktet. Det er et modig skritt av Vodaphone, men teleselskapene må bli enda modigere i å gå mot ulovlige myndighetskrav og lovgivningen, sier sjefen for Privacy International, Gus Hosein til avisen.

Les også: Telenor skal kvitte seg med 3G

Har ikke valg

John Strand sier det er lett å sitte i Norge og ha en oppfatning av hva som er riktig å gjøre og hva som er galt. Teleselskaper i mange land er under et sterkt og urimelig press fra myndighetene.

– Men når thailandske myndigheter ønsker å stenge nettet under demonstrasjoner, har Telenor ikke noe valg, sier Strand til NTB.

Tore Aarønæs, teleanalytiker og daglig leder i Norsk Telecom, er enig.

– Det foregår mye når man reiser langt fra Norge. Jo lengre avstanden er, desto mer kreativitet og rariteter vil dukke opp. Dette er ikke første gang en teleoperatør, internettleverandør, Google eller andre stryker myndigheter med hårene, sier han til NTB.

Les også: Telenor og Post- og teletilsynet krangler om regningen for nye «superabonnement»

– Viktig felt

Spesialrådgiver Tor Dølsvik i Transparency International Norge, sier på et generelt grunnlag:

– Dette er et viktig felt. Det berører helt grunnleggende menneskerettigheter. Hvis telenettet misbrukes på bekostning av enkeltmennesker og demokratiske rettigheter, er det noe leverandørene må tenke gjennom før de etablerer seg i et land, sier Dølvik.

Les også: Telenor fakturerte 15 millioner kroner for mye

Urent trav

Tore Aarønæs sier at norske mobilkunder kanskje reagerer på at det er et norsk statskontrollert selskap som gjør dette.

– Men vi er heller ikke vant med at det er synlig når myndigheter i Norge presser aktører til å gjøre ett eller annet. Det strider imot folks rettsoppfatning når det er urent trav. Men i veldig mange land er urent trav en del av travsporten, sier Aarønæs.

Telenor kan ifølge Aarønæs godt sitte på Fornebu og si at «vi skal være rakrygget». Men hvis det er en ekstremt uklok bedriftsøkonomisk avgjørelse, kan det være at man må svelge noen kameler.

– Dette er en vanskelig sak, og jeg tipper det er veldig vanskelig for mange å forstå hvordan dette spillet går. Vi er ikke vant til det. Korrupsjon i storskala, ryggslikking og ryggkløing – det er i alle fall lite synlig i Norge, sier Aarønæs.

Les også:

Derfor har Telenor mindre behov for tung utviklerkompetanse

«Radiolampe» skal fikse innendørsdekningen

Her er operativsystemene som skal utfordre Android  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.