KARRIERE

Langt unna forskningsmålet

Kunnskapsminister Øystein Djupedal og Regjeringen bevilger store summer til barnehage og grunnopplæring, men ser ut til å ha glemt universitetene, høgskolene og forskningen i budsjettet.
Kunnskapsminister Øystein Djupedal og Regjeringen bevilger store summer til barnehage og grunnopplæring, men ser ut til å ha glemt universitetene, høgskolene og forskningen i budsjettet. Bilde: Mona Strande
Mona StrandeMona StrandeJournalist
25. okt. 2006 - 10:04

I budsjettforslaget for 2007 får forskning bevilget 5,7 prosent, eller 900 millioner kroner, mer enn i år.

På grunnlag av anslått kostnadsvekst blir realveksten likevel bare 2,5 prosent.

Nedslående tall

Det skriver NIFU STEP i sin rapport om den rød-grønne regjeringens budsjettforslag for 2007.

Ved hjelp av opplysninger om forventet BNP-utvikling i årene fremover, har de foretatt et omtrentlig anslag av hvor mye som må bevilges til forskning fremover for å nå de rød-grønnes mål om tre prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) innen 2010.

Tallene de har kommet frem til er nedslående for forskningen.

Bevilgninger må fordobles

Resultatet av disse beregningene indikerer at Norges samlede forskningsressurser må opp på hele 67 milliarder kroner i 2010 for å utgjøre tre prosent av BNP.

Offentlige forskningsmidler alene må øke med 2,5 milliarder årlig i perioden 2008–2010 for å utgjøre 1 prosent av BNP.

Med et utgangsnivå i 2005 på 28,8 milliarder kroner, innebærer det at det vil være nødvendig med vesentlig mer enn en fordobling i løpet av 5-årsperioden 2006-2010.

Minst på 21 år

Foreløpige tall fra FoU-statistikken for 2005 viste en nedgang i FoU-ressursene målt i andel av BNP fra 1,75 prosent i 2003 til 1,51 prosent i 2005. Det er den laveste andelen til forskning og utvikling siden 1985.

Regjeringen la frem sitt eget anslag på vekstbehovet i forskningsmeldingen og i 2006-proposisjonen, men har ikke oppdatert disse for 2007.

Glemmer utdanning

NIFU STEPs rapport konkluderer også med at det blir en realnedgang for høyere utdanning.

- Bevilgningene til universiteter og høgskoler har en nominell vekst på snaut 3 prosent, og en realnedgang på om lag en prosent, særlig som en følge av et kutt i basisbevilgningen på 275 millioner kroner, heter det i rapporten.

Den kan leses i sin helhet her (PDF).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.