MOTOR

Ladbar Prius klar for Norge

Toyota Prius som ladbar hybrid vises fram for første gang på bilmessen i Frankfurt. Om noen måneder blir den også å se på norske veier.
Toyota Prius som ladbar hybrid vises fram for første gang på bilmessen i Frankfurt. Om noen måneder blir den også å se på norske veier. Bilde: Toyota

Toyota tar med seg flere nyheter til bilmessen i Frankfurt som starter om knappe to uker.

En av verdenspremierene er Prius plug-in. Den ladbare versjonen av suksesshybriden er foreløpig på konseptstadiet, men likevel såpass langt i utviklingen at de skal starte uttesting av prototypen ved nyttår.

EBL og Oslo kommune

Til Europa kommer 150 biler som skal settes i trafikk i ulike testprosjekter. Det største av dem, i franske Strasbourg, får majoriteten av bilene – over 100 eksemplarer.

Men også i Norge skal den ladbare versjonen av tredjegenerasjons Prius testes ut, bekrefter informasjonssjef Per Arne Skramstad i Toyota Norge:

– Det er 98 prosent sikkert at vi får tre plug-in-Priuser til Norge. Det er bare formaliteter det står på, sier Skramstad til Teknisk Ukeblad.

Ifølge Skramstad skal en av bilene brukes til et samarbeidsprosjekt med Energibedriftenes landsforening (EBL), mens en annen bil trolig skal testes ut av trafikketaten i Oslo kommune.

– Neppe 2012

Teknisk Ukeblad har tidligere prøvekjørt Eidsiva energis Prius som er ombygd til å kunne lades opp.

Erfaringen fra den, var at det var vanskelig å få parallellhybriden til å kjøre på kun elektrisitet, på tross av mer energi i bagasjerommet og annet batteristyringssystem.

Les også: Bilframtiden er på Hamar

– Hvordan vil denne Priusen oppføre seg på veien sammenlignet med dagens?

– Den vil jo ha litium-ionebatterier med vesentlig større kapasitet enn den vanlige Priusen har. Men ellers vil jeg ikke si så mye konkret om dette siden den ennå ikke er vist fram, sier Skramstad.

Tar sin tid

Tidligere er det kommet signaler om at Toyota vil starte masseproduksjon av Prius plug-in i 2012. Det tviler Skramstad på.

– Det kommer noen rene elbiler fra Toyota da, men jeg tror fortsatt det vil gå ytterligere noe tid med utvikling før plug-in-hybriden kommer i salg.

Under EVS24 i Stavanger i mai, kom de ulike tilnærmingene til framtidas hybridteknologi tydelig fram:

Full krasj mellom Toyota og GM