OLJE OG GASS

Kværner har startet byggingen av Johan Sverdrup-plattform

Kutter de første stålplatene på Stord.

I dag kuttes de første stålplatene til utstyrs- og boligplattformen til Johan Sverdrup, og markerer med det byggestart hos Kværner på Stord. Dermed er byggingen av to av fire plattformdekk i gang.
I dag kuttes de første stålplatene til utstyrs- og boligplattformen til Johan Sverdrup, og markerer med det byggestart hos Kværner på Stord. Dermed er byggingen av to av fire plattformdekk i gang. Bilde: Statoil
Ina AndersenIna AndersenJournalist
31. mars 2016 - 08:42

Kværner og underleverandører kutter i dag de første stålplatene til det som skal bli utstyrs- og boligplattformen for Johan Sverdrup-feltet, og markerer med det byggestart på Stord, melder selskapet.

I juni 2015 vant Kværner, i partnerskap med prosjekteringsselskapet KBR, kontrakten for totalleveranse av dekket til utstyrs- og boligplattformen, til en verdi av 6,7 milliarder kroner.

Den skal også inneholde det avanserte kontrollrommet og systemer som utgjør nervesenteret for alle installasjonene på feltet.

200 ekstra årsverk

I tillegg har Kværner også ansvar for totalleveranser av tre av de fire plattformunderstellene til Johan Sverdrup-utbyggingen. 

Byggingen av disse er også i gang. Det meste av de tre understellene skal bygges ved Kværners spesialiserte anlegg i Verdal. 

I totalleveransen av det rundt 19.000 tonn tunge plattformdekket skal mye arbeid utføres ved konsernets anlegg på Stord, mens er det lagt opp til at byggingen av boligmodulen utføres av Kværner og KBRs underleverandør Apply på Stord og i Gøteborg.

– Vi har siden prosjektstart jobbet målbevisst med å implementere ytterligere forbedringer for produktivitet og kostnadsnivå. Det betyr at vi i Norge har blitt mer konkurransedyktige på enda flere deler av arbeidet til plattformen, sier Jan Arve Haugan, konsernsjef i Kværner i meldingen.

For Kværner betyr dette at antall medarbeidere involvert i arbeidet med plattformdekket og med stålunderstellene øker med over 200 årsverk.

På topp vil rundt 2000 ansatte jobbe med Kværners Johan Sverdrup-leveranser. 

To av fire i gang

Med arbeidet på utstyrs- og boligplattformen i gang vil to av fire plattformer til første fase være påbegynt, ifølge Statoil.

Fra før har også Aibel i Haugesund startet arbeidet med å bygge boreplattformen.

– For hver dag vokser Johan Sverdrup-prosjektet. Det er et komplekst puslespill, med aktiviteter over hele verden. Vi er 14.000 personer som hver dag jobber med prosjektet i 2016 og sammen skal vi gjennomføre 100 millioner arbeidstimer. Vi er avhengige av at alle leverer, og at alle brikker kommer på plass til riktig tid og med riktig kvalitet, sier Kjetel Digre, prosjektdirektør for Johan Sverdrup-prosjektet i Statoil, i en pressemelding.

560 sengeplasser

Plattformen vil bli det største boligkvarteret på norsk sokkel, og vil ha kapasitet til å innkvartere 560 personer.

I tillegg vil den inneholde kontroll- og beredskapssenteret for feltet samt en del hjelpesystemer som dekker hele feltsenteret.

Plattformen skal ferdigstilles i første kvartal 2019 for installasjon på Johan Sverdrup-feltet med verdens største løftefartøy, Pioneering Spirit.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.