MARITIM

KV Svalbard er norgeshistoriens første skip på Nordpolen

Det norske kystvaktskipet KV Svalbard gjennomførte onsdag det som polfarerne Fridtjof Nansen og Roald Amundsen aldri greide: å seile til Nordpolen.

Kystvaktskipet Svalbard skrev onsdag polarhistorie ved å være det første norske fartøyet som har nådd Nordpolen. Skipssjef Geir-Magne Leinebø og Toktleder CAATEX Dr. Hanne Sagen har plantet kystvaktflagget og det norske flagget på Nordpolen, twitrer Kystvakten onsdag.
Kystvaktskipet Svalbard skrev onsdag polarhistorie ved å være det første norske fartøyet som har nådd Nordpolen. Skipssjef Geir-Magne Leinebø og Toktleder CAATEX Dr. Hanne Sagen har plantet kystvaktflagget og det norske flagget på Nordpolen, twitrer Kystvakten onsdag. Foto: Kystvakten
21. aug. 2019 - 14:29

Skipet nådde 90 grader nord klokken 9.32 onsdag morgen, skriver Aftenposten.

KV Svalbard er på oppdrag fra Nansen-senteret i Bergen, og oppdraget består blant annet av å plassere måleinstrumenter på havbunnen som skal observere temperaturer og klimaet i havet i Arktis, ifølge TV 2.

– Det gikk langt raskere enn vi hadde trodd på forhånd. Vi trodde vi skulle møte tykkere is underveis og var klar over at vi kanskje ikke ville nå fram, sier sjef Ottar Haugen i Kystvakten til kanalen.

– For oss i Kystvakten er dette en milepæl og en bekreftelse på vi har et fartøy som kan operere opp til polpunktet og over hele Arktis, sier han.

KV Svalbard ble sjøsatt i 2001. Fartøyet er 103 meter langt, 19 meter bredt og veier 6.375 tonn.

Nansen satte i 1893 kursen nordover i polarskuta Fram, men kom aldri lenger nord enn 86 grader nord. Amundsen forsøkte å nå Nordpolen med Maud-ekspedisjonen i 1918, men nådde heller aldri målet om å la skipet drive over Nordpolen. I 1926 fløy han imidlertid over polpunktet i luftskipet Norge.

Les også

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.