KARRIEREUTDANNING

Kutter realfagstillegget

Dag Yngve Dahle
13. okt. 2008 - 07:10

Reglene for beregning av studiepoeng for opptak ved universiteter og høyskoler er endret i forbindelse med Kompetanseløftet-satsingen.

Nå skal karakterene telle mer og ekstrapoengene telle mindre.

Foreslår karakterminstekrav i matte

Tar to poeng

De nye reglene, som skal gjelde fra neste års opptak, viser at maksimalt antall ekstrapoeng for realfag i videregående skole er redusert fra seks til fire poeng.

Det blir i utgangspunktet mindre "lønnsomt" å velge realfag.

Det skjer samtidig med at norske elever gjør det historisk dårlig i realfag. De siste års resultater i PISA-undersøkelsen har vært nedslående sett med norske realfagsøyne.

– Man kan nok se det slik at realfag taper på at reglene endres. Samtidig er det også andre fagområder som taper, sier Henrik Christie, informasjonsansvarlig i Samordna opptak.

Han sikter til at elevene i videregående skole ikke lenger får ekstrapoeng for fordypningsfag (fordypningspoeng) i det hele tatt.

Paradoks

Det skyldes at Kunnskapsløftet fører til at alle elever har obligatorisk fordypning i minst to fag.

Dermed er det slik at elever med fordypning i språk, samfunnsfag og andre fag ikke får ekstrapoeng for sine fag, men det får realfagselevene.

Tom Lindstrøm, professor i matematikk ved Universitetet i Oslo og leder av Norsk Matematikkråd.
Tom Lindstrøm. UiO

– Jeg er usikker på effekten av dette. Nå er realfag det eneste fagområdet som gir ekstrapoeng. Slik sett kommer elever med realfag bedre ut når de skal bruke poengene til å søke på høyere utdanning, sier Tom Lindstrøm, leder i Norsk Matematikkråd.

Men det kan føre til at færre 16-19-åringer velger realfag.

– Dette kan få betydning for elevene mens de går på videregående skole. Det kan føre til at færre i denne aldersgruppa blir eksponert for realfag. Hadde vi fortsatt med å gi seks ekstrapoeng for realfag, ville det vært et kraftigere insentiv for å få elever til å velge realfag, sier han.

Forskjell nå

Lindstrøm, som til daglig er professor i matematikk ved Universitetet i Oslo, er bekymret over at ikke flere bruker realfagspoengene fra videregående skole til å søke på realfagsstudier på universitet eller høyskole.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ved årets opptak gikk søkertallene for realfag

– Vi misliker at mange tar realfag for å komme inn på andre studier. Vi setter også spørsmålstegn ved om det er riktig å prioritere enkelte realfag foran andre, slik de nye reglene gjør, sier Lindstrøm.

Matematikk og fysikk gir nemlig flere realfagspoeng enn kjemi, biologi, geofag og IT-fag.

Mener realister er nerder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.