KARRIEREUTDANNING

Kutter realfagstillegget

TALL: Fysikk og matematikk gir flere ekstrapoeng enn kjemi og biologi.
TALL: Fysikk og matematikk gir flere ekstrapoeng enn kjemi og biologi.Bilde: Dag Yngve Dahle

Reglene for beregning av studiepoeng for opptak ved universiteter og høyskoler er endret i forbindelse med Kompetanseløftet-satsingen.

Nå skal karakterene telle mer og ekstrapoengene telle mindre.

Foreslår karakterminstekrav i matte

Tar to poeng

De nye reglene, som skal gjelde fra neste års opptak, viser at maksimalt antall ekstrapoeng for realfag i videregående skole er redusert fra seks til fire poeng.

Det blir i utgangspunktet mindre "lønnsomt" å velge realfag.

Det skjer samtidig med at norske elever gjør det historisk dårlig i realfag. De siste års resultater i PISA-undersøkelsen har vært nedslående sett med norske realfagsøyne.

– Man kan nok se det slik at realfag taper på at reglene endres. Samtidig er det også andre fagområder som taper, sier Henrik Christie, informasjonsansvarlig i Samordna opptak.

Han sikter til at elevene i videregående skole ikke lenger får ekstrapoeng for fordypningsfag (fordypningspoeng) i det hele tatt.

Paradoks

Det skyldes at Kunnskapsløftet fører til at alle elever har obligatorisk fordypning i minst to fag.

Dermed er det slik at elever med fordypning i språk, samfunnsfag og andre fag ikke får ekstrapoeng for sine fag, men det får realfagselevene.

Tom Lindstrøm, professor i matematikk ved Universitetet i Oslo og leder av Norsk Matematikkråd.
Tom Lindstrøm. UiO

– Jeg er usikker på effekten av dette. Nå er realfag det eneste fagområdet som gir ekstrapoeng. Slik sett kommer elever med realfag bedre ut når de skal bruke poengene til å søke på høyere utdanning, sier Tom Lindstrøm, leder i Norsk Matematikkråd.

Men det kan føre til at færre 16-19-åringer velger realfag.

– Dette kan få betydning for elevene mens de går på videregående skole. Det kan føre til at færre i denne aldersgruppa blir eksponert for realfag. Hadde vi fortsatt med å gi seks ekstrapoeng for realfag, ville det vært et kraftigere insentiv for å få elever til å velge realfag, sier han.

Forskjell nå

Lindstrøm, som til daglig er professor i matematikk ved Universitetet i Oslo, er bekymret over at ikke flere bruker realfagspoengene fra videregående skole til å søke på realfagsstudier på universitet eller høyskole.

Ved årets opptak gikk søkertallene for realfag

– Vi misliker at mange tar realfag for å komme inn på andre studier. Vi setter også spørsmålstegn ved om det er riktig å prioritere enkelte realfag foran andre, slik de nye reglene gjør, sier Lindstrøm.

Matematikk og fysikk gir nemlig flere realfagspoeng enn kjemi, biologi, geofag og IT-fag.

Mener realister er nerder

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.