Kutter ingeniører hos Aibel

Kvitter seg med 230 ansatte.

Kutter ingeniører hos Aibel
Aibels verft i Haugesund er blant stedene som blir rammet av nedbemanning Bilde: Mona Strande

På allmøter ble de ansatte i Aibel informert om at konsernet skal kvitte seg med 230 ansatte i Norge, skriver Haugesunds Avis.

Mange av disse er ingeniører og sivilingeniører.

Omtrent 180 av de 230 er innenfor kjerneområdene som ingeniørtjenester, innkjøp og prosjektledelse.

Les også: Ansatte kuttes og nyansatte droppes i subseabransjen

Kontakter til Asia

Kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal viser til at mange nybyggskontrakter gikk til Asia i 2013. Etterspørselen er også redusert hos kundene.

– Bestilt volum fra våre kunder er redusert, da må vi dessverre gå til det tiltaket vi har gjort i dag, sier Sandal til Teknisk Ukeblad.

Hun kan ikke tallfeste hvor mange ingeniører og sivilingeniører som blir rammet av nedbemanningen.  Kuttene skjer ved Aibels kontorer i Bergen, Stavanger, Harstad og Stjørdal.

Les også: For en måned siden fikk Aibel kontrakt på 200 millioner. Nå er prosjektet skrinlagt

Nito reagerer

Ingeniørorganisasjonen Nito mener Aibel er blitt hardt rammet av Statoils varslede kutt i rammekontrakter med leverandørindustrien. De er bekymret for det som er i ferd med å skje i leverandørindustrien til offshoresektoren.

– Norske bedrifter er ledende i verden på kompetanse innen olje og gass. Vi er redd at de varslede kuttene fra Statoils side vil bety at verdifull kompetanse, som er bygget opp gjennom mange år, forsvinner fra industrien, sier Nito-president Trond Markussen.

Han mener dette i sin tur vil gå ut over konkurransekraften i bransjen.

– De siste årene har mange oppdrag gått ut av landet, primært til Østen, sier han.

– Statoil må ta ansvar

Markussen mener at en sterk, norsk leverandørindustri har tjent både Statoil og norsk økonomi særdeles godt gjennom flere tiår.

Han mener at Statoil, som stor nasjonal aktør, må ta et sterkere ansvar for å bidra til utviklingen av norsk leverandørindustri, og ikke bare sette oppdrag ut av landet.

Markussen forteller at de vil ha advokater fra Nito tilstede ved Aibels lokasjoner i Stavanger, Bergen og Stjørdal for å bistå medlemmene sammen med de tillitsvalgte.

Les også:

OD-spark til Statoil

I 2016 skal Aibel koble opp Ivar Aasen-plattformen

Her er tallene som viser at norske verft er billigere enn asiatiske