INDUSTRI

Kunnskap må utnyttes bedre

Anders J. Steensen
20. jan. 2012 - 11:45

Dette er hovedbudskapet på en konferanse i Drammen 7. og 8. februar.

Konferansen med navnet KBD-Forum, Knowledge based development, tar opp hvordan man skal systematisere kunnskapen som finnes i bedriftene for å sikre innovasjon, skaperkraft og fornyelse.

– Vi jobber hele tiden med hva som kan sikre norske industribedrifter ledende posisjoner internasjonalt. Skal vi være konkurransedyktige kan vi kun bli det ved at vi kontinuerlig bygger kunnskap inn i produktene slik at det vi tilbyr er bedre enn våre konkurrenter, sier daglig leder av NCE Systems Engineering i Kongsberg, Torkel Bjørnson.

– Det verste er over

På rett faglig nivå

Mye av utfordringen er å få oversikt over hvilken kompetanse bedriftenes medarbeidere besitter, og utnytte den til det beste for bedriftene:

– Den norske modellen å lede bedrifter på er god og effektiv. Faglige beslutninger fattes oftest der hvor fagkunnskapen sitter, uten at beslutningen må gjennom et byråkrati. Men det er viktig å forvalte og ta vare på denne fagkunnskapen. Det kan kun gjøres ved å systematisere arbeidet med å få oversikt over den reelle fagkunnskapen i bedriften. Det er hva som i dag er bedriftenes forvaltningskapital og konkurransefortrinn, sier Bjørnson.

Les også: Næringsklynger fungerer

Trenger verktøy

Han legger til at kunnskapsforvaltningen må være forankret i ledelsen.

– Dagens norske industri er kunnskapsbasert. Kunnskapen er en råvare som må videreutvikles. Derfor må bedriftene og ledelsen ha de rette verktøyene for å kunne integrere kunnskapsforvaltning i bedriftenes daglige drift, sier Bjørnson.

Les også: – Havmøller er industri, ikke energi

Internasjonale eksperter

Konferansen, som arrangeres av Norsk Industri i samarbeid med NCE Systems Engineering, har i år fått fire internasjonale eksperter til å holde foredrag.

Det er Håkan Swan, som er programdirektør for Lean Product Development ved Chalmers Tekniske Högskola; Durward K. Sobek som er professor i Industrial Engineering ved Montana University, USA; Göran Gustavson fra Chalmers og Martin Steinert, ass. professor i Mechanical engineering ved Stanford University, USA.

I tillegg holder Walter Qvam, konsernsjef i Kongsberg-gruppen, innledningsforedraget.

Walter Qvam: – Vi har verdens beste ingeniører

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.