KARRIERE

Kun 43 av 263 bedrifter ville møte ingeniørstudentene

Bare fire av fjorårets 15 oljeserviceselskaper deltar i år.

På Karrieredagen ved Universitetet i Stavanger var det i fjor 53 bedrifter som deltok. I år er antallet 43. For i det hele tatt klare å samle så mange måtte arrangørene kontakte hele 263 bedrifter.
På Karrieredagen ved Universitetet i Stavanger var det i fjor 53 bedrifter som deltok. I år er antallet 43. For i det hele tatt klare å samle så mange måtte arrangørene kontakte hele 263 bedrifter. Bilde: Indøks
Ina AndersenIna AndersenJournalist
24. sep. 2015 - 07:25

Torsdag arrangerer Indøks, studentforeningen for master i industriell økonomi, karrieredag ved Universitetet i Stavanger. 43 Bedrifter har takket ja til å være en del av programmet, en nedgang fra fjorårets 53 påmeldte.

Men for i det hele tatt å klare å samle det antallet, måtte Indøks kontakte hele 263 bedrifter.

Av dem takket 129 nei, mens 69 ikke svarte på henvendelsen.

Nedgangen i olje- og gassbransjen får skylden.

Les også: Fredrik har søkt 50 jobber uten å lykkes

Fra 15 til seks

– Tidligere har karrieredagen solgt seg selv. I år har vi måttet legge ned et uvanlig stort arbeid for å få bedrifter til å delta. Veldig mange, spesielt innen oljservice har sagt nei, i tillegg til mindre underleverandører. Grunnen er manglende rekruttering, får vi til svar, sier ansvarlig for Karrieredagen, Ronny Steine, til Teknisk Ukeblad.

I 2014 var det 15 oljeserviceselskaper som deltok på rekrutteringsmessen. Av dem er det kun fire som stiller i år. I tillegg har to nye kommet til.

– De fleste sier at de ikke får det til i år, men at de vil komme tilbake på et senere tidspunkt, når markedet har snudd igjen. Og vi forstår jo veldig godt at det er tunge tider og at de må ta tak, sier Steine.

Han mener likevel at bedriftene som nå ikke deltar kan tape på lenger sikt.

– Vi vet at det er en fordel for bedriftene at ha kontinuitet i markedsføringen og i kontakten med studentene. De som er synlige for studentene flere ganger i året, de er lenger framme i tankene til studentene når skal søke jobb, påpeker han.

Kompetansebarometer: Disse ingeniørene er mest ettertraktet nå

Ansvarlig for Indøks karrieredag, Ronny Steine.
Ansvarlig for Indøks karrieredag, Ronny Steine.

– Bredere tilbud

Steine forklarer at de begynte å merke en liten nedgang i antall påmeldte bedrifter i fjor.

– Men ingen har tidligere måttet ta kontakt med så mange bedrifter som vi har i år. Jeg hadde ikke trodd at det skulle så mye arbeid til for å arrangere denne dagen. Det er en langt tyngre prosess enn Indøks er vant med. Samtidig får vi det jo til, vi har bare måttet tenke litt alternativt, forklarer han.

Resultatet av det er at de har fått med flere bedrifter som tidligere ikke har vært på rekrutteringsmessen.

– Vi har sett mer til andre bransjer enn olje og gass, og har dermed fått et litt mer bredere tilbud. Det kan jo også være positivt for studentene, sier Steine. 

Han understreker at det fremdeles er noen selskaper innen oljeservice som deltar, i tillegg til flere av de store operatørselskapene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Og selv om det er krisetider, vil det fremdeles være mulig for studenter å sikre seg sommerjobber og jobbintervjuer.

– Vi vet at det er noen selskaper som kommer selv om de ikke skal rekruttere, som kun er på Karrieredagen for å profilere seg selv. Men det er også mange som skal ansette. Bedriftene har gjerne færre sommerjobber som skal fylles enn tidligere, men de skal fortsatt ha sommervikarer, poengterer han. 

Les også: – Her er det jobb for ingeniører i mange tiår fremover

– Studentene kjenner presset

Steine tror også at flere studenter nå tenker i andre retninger enn petroleumbransjen.

– Mange studenter har hatt en plan om hva de ville gjøre etter studier, men krisen i olje og gass gjør at den planen gjerne ikke er så sikker lenger. Jeg tror det er mange som ser på alternative muligheter, sier han.

Han påpeker at oljebransjen tradisjonelt har kapret de beste studentene, fordi det har vært gode muligheter for jobb og høyest lønninger.

– Sånn sett kan det være positivt for de andre bransjene vi har representert på Karrieredagen. Studentene er gjerne mer åpne for andre typer arbeidsplasser, tror Steine.

Og populariteten til Karrieredagen har ikke sunket som følge av et labert arbeidsmarked.

– Vi har stått på stand i forkant, og det har vært langt mer pågang enn tidligere. Vi har blant annet delt ut 1500 kataloger, de forsvant ganske fort. Det var ikke så mye interesse i fjor. Vi merker at studentene er litt mer desperate, de kjenner presset, poengterer han.

Behovsundersøkelse: Dette legger de som ansetter ingeniører mest vekt på

Kostnadsbesparelser

Blant oljeserviceselskapene som deltok i fjor, men som ikke er å finne på karrieredagen i år, er Aibel.

Selskapet har kuttet 700 ansatte og 1000 innleide de siste to årene, men har også søkt etter nye ansatte etter at de vant en av de aller gjeveste kontraktene på Johan Sverdrup, til en verdi av åtte milliarder kroner.

Kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal uttaler til Teknisk Ukeblad har deltatt på et annet rekruttringsarrangement på UiS tidligere i år.

– Men på grunn av kostnadsbesparelser valgte Aibel ikke å delta denne gangen, sier hun.

Mistet oljejobben: Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.