IT

KrF vil fjerne elavgiften for å lokke datasentre til Norge

Foreslår å nesten fjerne elavgiften for datasentre over 5 MW.

Norge er godt egnet til datasentre, blant annet i gruver. Men hvis ikke elavgiften reduseres, kan sentrene havne i Finland og Sverige isteden, advarer KrF. Her fra Googles datasenter i Council Bluff.
Norge er godt egnet til datasentre, blant annet i gruver. Men hvis ikke elavgiften reduseres, kan sentrene havne i Finland og Sverige isteden, advarer KrF. Her fra Googles datasenter i Council Bluff. Bilde: Google
Øyvind LieØyvind LieJournalist
6. okt. 2014 - 13:41

KrF mener Norge har store muligheter for å bli et vertsland for grønne datasentre, siden vi har mye vannkraft, et kaldt klima, stabil geologi og et stabilt politisk styre.

Aktører som satser på datasentre i Norge må imidlertid betale 12,39 øre per kWh i elavgift. Vanlig industri slipper imidlertid unna med redusert elavgift og trenger kun å betale 0,45 øre/kWh.

Finland og Danmark har allerede omklassifisert datasentre over 5 MW til industri som kvalifiserer til redusert elavgift. Disse endringene er godkjent av EU-kommisjonen.

Også Sverige utreder å redusere elavgiften for tjenesteytende industri. Socialdemokraterne i Sverige, som nå er kommet til makten, leverte i mai et forslag til Riksdagen om å redusere elavgiften for datasentre over 5 MW.

Les også: Tirsdag åpner det som blir Norges største solcelleanlegg

Bruker overskuddskraften

KrF ser ingen grunn til at Norge ikke skal følge etter. Derfor har de nå kommet med et forslag til Stortinget om at datasentre på over 5 MW skal få betale samme lave elavgift som industrien, altså 0,45 øre/kWh.

I de nærmeste årene vil det måtte bygges svært mange nye store datasentre. Bare i Vest-Europa ventes det over 60 nye sentre innen 2020, ifølge Boston Consulting Group.

Dersom også Sverige reduserer elavgiften, uten at Norge følger etter, vil et datasenter i Sverige eller Finland ha 20 til 40 prosent lavere totale energikostnader enn et tilsvarende norsk senter, ifølge forslaget fra KrF.

Les også: Amazon og Google får ny, norsk skykonkurrent

Norsk verdiskaping

Da kan norsk overskuddskraft eksporteres, uten elavgift, og brukes til datasentre i Sverige og Finland uten å generere verdiskapning eller inntekter til Norge, påpekes det.

– Når vi når får et stort kraftoverskudd ville det være meget uheldig at vi bare eksporterer kraften til naboene våre slik at de får verdiskapingen. Jeg mener det er avgjørende at vi har like konkurransevilkår som våre naboland, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til Teknisk Ukeblad.

Hvis Norge derimot blir konkurransedyktige på energipris, kan det ifølge Ropstad gi svært mange arbeidsplasser.

Provenytapet, altså reduksjonen i inntektene for staten, for reduksjonen av elavgift for datasentre over 5 MW er ifølge forslaget fra KrF beregnet til mellom 10 og 40 millioner kroner per år.

Inntektene som vil bli skapt i form av skatteinntekter vil være langt over dette beløpet, ifølge partiet.

Les også: Taper 100 millioner i året - nå stenges Kårstø-kraftverket

–  Gammeldags regelverk

KrF påpeker at dagens avgiftsstruktur tar utgangspunkt i industrien slik den så ut for 20 år siden. En modernisering av elavgiften slik at den blir næringsnøytral basert på energiuttak og ikke hva som produseres vil derimot være i tråd med utviklingen i EU, ifølge KrF.

Endringen kan ifølge partiet skape grønn vekst, kompetansearbeidsplasser og ringvirkninger i distriktene der kraften produseres, dersom vi handler raskt. Flere store internasjonale aktører vurderer nemlig ifølge forslaget en etablering i Norden.

KrF ber samtidig om at regjeringen ser på mulige gevinster for norsk offentlig sektor ved konsolidering av offentlige norske datasentre.

– Også for sikkerhet og personvernhensyn vil det være bra for Norge at vi kan etable datalagring i Norge, sier Ropstad.

Les også:

Norge får Nordens beste anlegg for hemmelige data

Norske bedrifter holder seg unna nettskyen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.