OLJE OG GASS

Krever dokumentasjon for Utsira-utsettelser

Bevisbyrden ligger på Tord Lien, mener KrF og Zero.

Det strides fortsatt om områdeelektrifisering av Utsirahøyden, her representert ved Johan Sverdrup-feltet.
Det strides fortsatt om områdeelektrifisering av Utsirahøyden, her representert ved Johan Sverdrup-feltet. Bilde: Statoil
Øyvind LieØyvind LieJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
30. mai 2014 - 14:50

Politikere og interesseorganisasjoner krever nå at Statoil og olje- og energiminister Tord Lien (Frp) legger fakta på bordet i Utsirahøyden-saken.

De vil ha konkrete svar, med dokumentasjon på nøyaktig hva det er som kan føre til endringer på prosjektet og på hvilken måte disse endringene gir risiko for utsettelse av Johan Sverdrup-utbyggingen.

Les også: Dette har skjedd i Utsira-saken

– Bevisbyrden hos Statoil og Lien

I Tord Liens svar på opposisjonens såkalte stortingskupp den 16. mai, kommer det nemlig frem at Lien mener plattformdesignet må endres hvis det kommer krav om områdeelektrifisering i Johan Sverdrups oppstartsfase, og at det kan føre til forsinkelser.

«Det å etablere en kabelforbindelse ut fra denne plattformen, slik forslaget kan tolkes, vil bety at plattformen må endres. En endring på denne plattformen – som altså har kommet langt i forprosjekteringen, vil bety at Sverdrups første byggetrinn kan bli utsatt, det vil gi økt gjennomføringsrisiko, gi fare for uforutsette tekniske utfordringer, gi økt risiko for kostnadsoverskridelser og suboptimale tekniske løsninger», heter det i Liens svar til energi- og miljøkomiteen.

Denne forklaringen mener Kristelig folkepartis Kjell Ingolf Ropstad ikke holder vann – og han krever dokumentasjon for påstandene.

– Bevisbyrden ligger nå på Statoil og statsråden. Men jeg har ikke fått noen signaler som tilsier at det kommer dokumentasjon på dette, sier han.

Les også: Lien-rådgiver får Twitter-refs for løgnpåstand mot Ap

– Ikke godt dokumentert

Ropstad forteller videre at da han var i møte med Statoil for kort tid siden, forsøkte han å finne ut hva det var som ville føre til endringer på plattformen.

– De kunne ikke gi dokumentasjon, fordi det ville ta såpass mye tid. Men jeg fikk opplyst at det ville kreve plass på plattformen som var 10x7x13 meter for å få på plass kabelforbindelsene. Dette ville koste om lag 100 millioner kroner, sier han.

Men han er ikke fornøyd med dette svaret.

– Jeg føler ikke at dette er godt nok dokumentert. Det blir hevdet, men ikke bevist. Dette er det avgjørende punktet for oss, og etter at jeg har snakket med både eksperter og leverandører, forstår jeg ikke at dette skal kunne føre til utsettelser, sier Ropstad.

Han sier også at han synes det er betenkelig hvordan Statoil klarer å løse tekniske utfordringer når de selv ønsker det, men ikke ellers.

– Når Statoil skal få tilgang på nye områder og få aksept for noe, så er alt teknisk mulig. Men når vi politikere skal ha svar på noe, og det kan lukte utsettelser, så er alt veldig teknisk komplisert. Det stusser jeg over, sier Ropstad.

Les også: Nå blir «tjukkaser» nektet å fly offshore

– OD må ha mer aktiv rolle

Nestleder Kari Elisabeth Kaski i miljøstiftelsen Zero mener Tord Lien er altfor ukritisk til Statoils påstander om risiko for utsettelse av Johan Sverdrup-prosjektet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Så langt har det først og fremst vært lagt fram antakelser og påstander, ikke begrunnelser. Det har ikke vært gjort noe ordentlig arbeid som viser hva slags konsekvenser krav om fullelektrifisering av Utsirahøyden fra oppstart av Johan Sverdrup vil gi, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Kaski mener bevisbyrden for påstandene om risiko for utsettelse nå ligger på Statoil.

– Det er vanskelig å forstå hvordan en avgjørelse nå om fullelektrifisering kan skape den type forsinkelse som har vært skissert av Statoil. Tord Lien blir et talerør for Statoil uten at man ser at det Statoil sier blir ettergått og utredet, sier Kaski, og ber OED gi Oljedirektoratet en langt mer aktiv rolle i å ettergå Statoils påstander.

Les også: Denne monsterkatamaranen skal løfte Yme på åtte sekunder

– Ukritisk presse

– Hva synes du om hvordan saken diskuteres i offentligheten?

– Påstandene fra Statoil og Tord Lien om risiko for utsettelse har blitt videreført i mediene på en relativt ukritisk måte. Men dette er jo i stor grad tilfelle med oljeforvaltningen som helhet, at påstander ettergås i altfor liten grad, sier Kaski.

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med flere aktuelle leverandører, som sier at de ikke kan uttale seg om saken, og at rette adressat er Aker Solutions som har forprosjekteringen av Johan Sverdrup.

Teknisk Ukeblad har spurt Aker Solutions om hvilke konkrete forhold i forprosjekteringen som måtte gjøres på nytt ved krav om områdeelektrifisering fra oppstart av Johan Sverdrup, og hvor lang tid det ville tatt å utføre dette ekstraarbeidet.

Selskapet avviser imidlertid å svare, og henviser til Statoil.

Les også: DNV GL vil bruke «Prius-teknologi» på oljeplattformer

– Ligger til behandling

Heller ikke olje- og energiminister Tord Lien ønsker å svare konkret på spørsmålene Teknisk Ukeblad har stilt.

Spørsmålene har vært knyttet til kritikken fra Kaski og Ropstad, samt en utdypelse av hvilke konkrete tekniske løsninger som må endres på i forprosjekteringen.

Gjennom en epost fra kommunikasjonsavdelingen i Olje- og energidepartementet gir han følgende kommentar:

«Saken ligger nå til behandling i Energi- og miljøkomiteen. Jeg er opptatt av at komiteen finner en løsning som ikke medfører at Johan Sverdrup-utbyggingen blir forsinket. Løsningen skissert i brevet til komiteen balanserer hensynet til å sikre flere tusen arbeidsplasser og å begrense CO2-utslippene fra Utsirahøyden, i tråd med intensjonene fra flertallet i komiteen.»

Det har i dag ikke lyktes Teknisk Ukeblad å få svar fra Statoil på våre spørsmål om hvilke konkrete tekniske utfordringene en områdeløsning fra fase én vil innebære.

Les også:

Det kan ta 15 rigger 40 år å plugge alle brønnene på sokkelen

– Finn en løsning uten folk i Nordsjøen. Da er problemet løst

Sjøfolk jobber 700 timer mer enn oljearbeidere i 2-4-ordning  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.