BYGG

Kraftigste på over 80 år: Over 1400 døde etter kraftig jordskjelv i Tyrkia og Syria

Millioner av flyktninger fra krigen i Syria ble rammet av det voldsomme jordskjelvet i det det sørøstlige Tyrkia og nordvestlige Syria mandag morgen.

En bil i ruinene av en bygning i Idlib-området i Syria.
En bil i ruinene av en bygning i Idlib-området i Syria. Foto: Ghaith Alsayed / AP / NTB
6. feb. 2023 - 09:15

Millioner av flyktninger fra krigen i Syria ble rammet av det voldsomme jordskjelvet i det sørøstlige Tyrkia og nordvestlige Syria mandag morgen. Litt over klokka 02 lokal tid rammet et skjelv med styrke på 7,8 like nord for byen Gaziantep.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kaller jordskjelvet den verste katastrofen i Tyrkia siden 1939 og sier man ikke kan spå hvor mange flere døde man kommer til å finne.

Tallet på døde har passert 1400, opplyser myndighetene i begge land. Tallet ventes å stige.

– Jeg har aldri kjent noe lignende på mine 40 år på denne jorda, sier den lokale innbyggeren Erdem til nyhetsbyrået Reuters.

Utenriksdepartementet opplyser til NTB at de jobber med å finne ut om noen norske borgere er rammet av skjelvene.

– Verst tenkelige tidspunkt

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen sier det vil bli vanskelig å bringe inn nødhjelp til Syria etter jordskjelvet som rammet natt til mandag.

– Dette jordskjelvet kom på den verst tenkelige tiden på døgnet og året, og det rammet millioner av krigsflyktninger og internt fordrevne, sier Egeland til NTB.

– Det skjedde midt på vinteren, som er brutal. Det er snø, slaps og kulde, og det rådet fra før elendighet i disse konfliktrammede områdene, sier han.

Egeland påpeker at det vil bli utfordrende å bringe inn nødhjelp, ettersom det stadig er kamphandlinger nord i Syria.

– Mange giverland har også redusert sine bidrag til syrere på flukt, sier han.

Et uvær avløser det forrige. Her fra uværet i Tromsø tidligere i uka.
Les også

Rødt farevarsel: Venter uvanlig stor skade på bygg, infrastruktur og strømnett

Kjentes over 1000 kilometer unna

Flere etterskjelv, det sterkeste med styrke på hele 7,5, har kommet i etterkant.

Skjelvet rammet hardest sørøst i Tyrkia og nordvest i Syria, men det kunne kjennes så langt unna som i Kairo, over 1000 kilometer unna.

Statlige syriske medier har varslet at et jordskjelv også har rammet hovedstaden Damaskus, som ligger et godt stykke sør for episenteret.

Mennesker strømmet ut i gatene i Damaskus og Beirut da skjelvet inntraff. Italia utstedte tsunamivarsel for landets sørkyst etter jordskjelvet, men dette ble raskt trukket tilbake.

I byen Diyarbakir, drøyt 250 kilometer øst for episenteret, lette redningsmannskapene etter overlevende i ruinene av en elleve etasjer høy bygning. Til slutt ba de om stillhet for å få med seg lydene fra de begravde.

De klarte å dra en mann ut, og bar ham på båre forbi hundrevis som fulgte med på redningsarbeidet i ren desperasjon. Mennesker gråt da de innså at deres kjære var fortapt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Det er i Tyrkia man vet mest om situasjonen, og de åtte hardest rammede provinsene har allerede fått stor bistand fra nasjonale myndigheter.

Millioner av flyktninger

Folk som prøvde å rømme fra det jordskjelvrammede området, skapte trafikkaos og hindret redningsmannskaper. Moskeer åpnet dørene for å gi mennesker ly, idet regionen er rammet av minusgrader og snøvær.

På begge sider av grensen bor det et stort antall flyktninger fra borgerkrigen i Syria, mange av dem under elendige forhold. Bare på syrisk side er det drøyt 4 millioner, i kummerlige forhold og med lite tilgang på helsehjelp. Sykehusene i regionen skal være stappfulle, idet dødstallene har passert 300 og er stigende.

Flere land har allerede tilbudt sin bistand til Tyrkia, deriblant Israel og Ukraina.

Få land er like utsatt for jordskjelv som Tyrkia. I 1999 rammet et jordskjelv med styrke på 7,6 sørøst for Istanbul, det krevde mer enn 17.000 menneskeliv.

Skjelvet meldes å være det kraftigste til å ramme Taiwan på 25 år. TV-bilder viser ødelagte bygninger i byen Hualien, øst i landet.
Les også

Taiwan: Kraftigste jordskjelv på 25 år

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.