BYGG

Notre-Dame-katedralen i Paris ødelagt i en voldsom brann

Parisere gråter og ber i gatene for den berømte Notre-Dame-katedralen i Paris, som herjes av en voldsom brann. De er i sjokk.

Trestrukturen som bar taket skal ha blitt ødelagt i brannen, før spiret falt.
Trestrukturen som bar taket skal ha blitt ødelagt i brannen, før spiret falt. Montasje: Geoffrey van der Ludovic Marin
15. apr. 2019 - 20:11

Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld. Bilder i franske medier og på sosiale medier viser flammer og tykk røyk som velter opp fra på den berømte kirkebygningen.

Tusenvis av parisere og turister som samlet seg for å se på brannen, ble ved 20-tiden vitner til at spiret og store deler av taket på den berømte kirken kollapset. Klokka 21 melder nyhetsbyrået AP at brannen har spredd seg til et av katedralens to 69 meter høye tårn.

Bilder fra Paris viser gråtende parisere og folk som sitter på kne og ber for den kjente katedralen.

– Folk er målløse

Norske Nina Sandaker Wehn er i den franske hovedstaden på ferie med sin mann og sine to barn. Da familien oppdaget brannen, sto det kjente landemerket i enorme flammer. Wehn forteller at det er stappfullt med folk i gatene.

– Folk er målløse og i sjokk. De er triste og lei seg, men det er helt stille og rolig i gatene – alle står og ser på, sier hun.

– Det er påfallende hvor stille det er, fortsetter Wehn.

Den norske turisten sier at det til tross for den kraftige brannen, er klar luft. Røyken stiger rett opp, forklarer hun.

Restaurering

Det har pågått restaureringsarbeider på taket, og ifølge brannvesenet kan brannen være knyttet til dette. Politiet har imidlertid ikke villet si noe om brannårsaken, men har startet etterforskning.

Det er foreløpig ikke meldt om skadde, og et stort område rundt er sperret av. Over 400 brannfolk er på stedet, opplyser innenriksdepartementet. Slokningsarbeidet er svært vanskelig, og ved 21.30-tiden hadde de fortsatt ikke kontroll over brannen.

Nødetanene opplyser at de ikke vil brukke brannhelikopter av frykt for at det vil føre til enda mer skade på bygningen.

Ifølge varaordfører i Paris, Emmanuel Gregoire, har den verdenskjente kirken fått enorme skader.

Macron avlyser

Myndighetene i Paris ber på Twitter folk om å holde seg borte fra området og respektere sperringer. Nødetatene forsøker nå i tillegg til å få kontroll på flammene å redde den verdifulle kunsten som er oppbevart i kirken.

– En fryktelig brann pågår i Notre-Dame-katedralen. Brannvesenet prøver å få kontroll, skriver ordfører i Paris, Anne Hidalgo på Twitter.

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på Twitter at han er «trist i kveld over å se denne delen av oss brenne». Presidenten har avlyst en tale til nasjonen han etter planen skulle ha holdt.

Vis mer
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Påskeforberedelser

Turisten Jacob Imberg fra Göteborg sier til nyhetsbyrået TT at han var blant turistene som befant seg inne i katedralen da brannalarmen gikk. Inne i kirken var det forberedelser til påskehøytiden og katolske seremonier om Jesu død og oppstandelse.

Den gotiske Notre-Dame-katedralen er en av de mest kjente og best besøkte turistattraksjonene i Europa. Katedralen ble bygget i 1163 og er deretter blitt bygget på i flere omganger. Notre-Dame ligger på øya Ile de la Cité i elven Seinen midt i Paris.

– UNESCO står ved Frankrikes side for å redde og gjenoppbygge Notre-Dame, sier Audrey Azoula, generalsekretær i FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon.

Katedralen har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1991.

Kunstverk skal være reddet

Alle kunstverkene i Notre-Dame skal være reddet og intakt, ifølge en av prestene i katedralen.

Det opplyser den franske journalisten Nicolas Delesalle på Twitter. Opplysningene er ikke bekreftet av franske myndigheter.

– Gode nyheter: Alle kunstverkene har blitt reddet. Katedralens skatter er intakte, det er også tornekronen og de hellige sakramentene, skriver Delesalle og siterer en prest ved navn Frederic, som har virket ved katedralen i to år.

 

Den gotiske Notre-Dame-katedralen er en av de mest kjente og best besøkte turistattraksjonene i Europa. <i>Foto:  BENOIT TESSIER</i>
Den gotiske Notre-Dame-katedralen er en av de mest kjente og best besøkte turistattraksjonene i Europa. Foto:  BENOIT TESSIER
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.