ENERGI

Kraft-tak til industriens grønne skifte

En flaskehals i industriens grønne omstilling er tilgang på nok fornybar kraft. Løsningen er kortreist og ligger rett over hodet på oss: Bruk allerede eksisterende bygg til solceller.

Solceller vil gi forutsigbarhet i energikostnadene, og vi har takareal nok. Det skriver Trine Kopstad Berentsen og Bård Stranheim.
Solceller vil gi forutsigbarhet i energikostnadene, og vi har takareal nok. Det skriver Trine Kopstad Berentsen og Bård Stranheim. Foto: Kristin Svorte
Trine Kopstad Berentsen, daglig leder av Solenergiklyngen, og Bård Stranheim, daglig leder av Green Industry Cluster
17. des. 2021 - 17:00

Både forbrukere og industrien står sammen i møtet med dagens «kraftkrise». Manglende fornybar kraft hindrer avkarbonisering av industrien. Samtidig blør private husholdninger når strømregninga skal betales.

Behovet for kraft øker i årene fremover. Statnetts siste rapport, «Kortsiktig markedsanalyse 2021-2026» fra 10. desember, viser at vi får «.. en vekst på 19TWh innen utgangen av 2026». Videre står det at «..dagens kraftoverskudd i Norge på rundt 15 TWh (blir) redusert til rundt 3 TWh i 2026. ..får Sør-Norge et kraftunderskudd i 2026 i vår analyse».

Det omtales som en kraftkrise, men er heller en forvaltningskrise. Gjennom generasjoner har vi bygget solid infrastruktur og kapasitet til å være tilnærmet selvforsynte. Men på veien til å nå klimamålene fungerer ikke gårsdagens forvaltning. Selskaper møter planprosesser på åtte til ti år for å få bygd ut nettet. Samtidig har utbygging av vindkraft stoppet opp. 

Som NVE-direktør Kjetil Lund påpeker i sin kronikk i Aftenposten 3. desember, bør eksisterende vannkraftverk selvsagt oppgraderes. Forbruket bør reduseres gjennom energieffektivisering, og det må bygges ut nett som gir bedre strømflyt og mindre prisforskjeller. Likevel kommer vi ikke utenom andre fornybare energikilder. Vindkraft er i dag lønnsomt, og investorer står klare, men møter stor motstand i befolkningen. Dette krever også strømkabler, med nevnte lange leveringstid.

Dette huset i Holmenkollen ett av de første som har fått det nye solcelletaket her i landet.
Les også

Nytt tak i Norge: – Ingen kan se at det er solceller

Kortreist og konfliktfri

En raskere og mindre kontroversiell vei er å utnytte Norges tak til solceller. Solceller vil gi forutsigbarhet i energikostnadene, og vi har takareal nok! Ifølge «Veikart for den norske solkraftbransjen mot 2030» er det et betydelig potensial for solcelleanlegg på norske bygg. Multiconsult har anslått potensialet for solkraft i bygg til å ligge på minst ~32 TWh årlig. IFE opererer med et anslag på mer enn 50TWh totalt.

Solcelleanlegg i bygg kan med riktige grep bli en svært viktig brikke i den planlagte elektrifiseringen i årene som kommer. I Tyskland produseres ca 50TWh, og Sverige har incentiver fått i gang investeringene tilsvarende 1 TWh. En utfordring med solkraft er at strømproduksjonen kun foregår på dagtid, men det er da forbruket er høyest. I tillegg kan vannkraften fungere som et batteri. Produksjonen av vannkraft kan tilpasses, slik at den fyller på når det er lite solkraft. En stor fordel er at solkraft produseres der forbruket skjer. Vi slipper store, tidkrevende utbygginger av nettkapasitet. Det blir ikke kortere enn fra eget eller naboens tak.

Løsningene utfordrer ingen fysiske lover. Løsningene er kjente. Det utfordrer imidlertid noen lover politikere selv kan styre, som byggeforskrifter og begrensninger i tillatt overskuddsenergi som kan føres inn i strømnettet. Dette er løsbart om politikere vil.

Vil gi global effekt

Norge har verdensrekord i innføring av klimapolitikk som virker: Elbil-fordelene har gitt oss verdens høyeste andel av fossilfri nybilsalg, og det monner for å få ned lokale utslipp. En enda større gevinst og klimaeffekt for kloden har vært utvikling av teknologien. Den har mye større global betydning enn utslippskutt i Norge. La oss gjøre det samme med incentiver for kraft-tak! 

Konvertering av norske tak til energiproduksjon vil også gi en boost på innovasjon som kan utvikle eksporterbare løsninger. Smart styring, effektiv produksjon og installasjon og hybride løsninger som utnytter andre energikilder når solen ikke skinner. Dette vil gi oss kraft tidsnok til å nå målene i Parisavtalen. Vi velger kraft-tak til industriens grønne skifte!

I Halden har Høgskolen i Østfold fått montert solceller. Sammen med syv andre bygg inngår det i et pilotprosjekt der erfaringene skal benyttes til å overebevise andre kunder om at slike investeeringer er lønnsomme.
Les også

En fjerdedel av norske tak er egnet for solceller – offentlige virksomheter sier nei takk

 

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.