KRAFT

Konkurransetilsynet vil dele opp Statkraft

BØR SPLITTES: Statkraft bør splittes for å bedre konkurransen i kraftmarkedet, mener Konkurransetilsynet.
BØR SPLITTES: Statkraft bør splittes for å bedre konkurransen i kraftmarkedet, mener Konkurransetilsynet. Bilde: Scanpix
Øyvind LieØyvind Lie
11. mars 2011 - 11:34

Det kommer frem i Konkurransetilsynets høringsuttalelse til rapporten" Flere og riktigere priser – Et mer effektivt kraftsystem", som ble utarbeidet av ekspertutvalget om driften av kraftsystemet høsten 2010.

For å sikre en samfunnsøkonomisk riktig pris på kraft og en effektiv bruk av samfunnets ressurser, er det svært viktig med god konkurranse i grossistmarkedet, mener tilsynet.

Les også: – Ødeleggende for markedet

Konsentrert eierskap

Det påpeker at markedet er preget av konsentrert eierskap, hvor Statkraft er den klart største aktøren, mens konkurrentene er relativt små. Et særtrekk ved det norske kraftmarkedet er ifølge tilsynet at flere av de offentlige aktørene er vevd sammen i et nett av utbredt direkte og indirekte eierskap mellom selskapene.

I tillegg til minoritetseierskap og krysseierskap mellom aktørene, noe som fører til at konsentrasjonen øker ytterligere, er mange av vannkraftverkene eid i fellesskap mellom to eller flere selskaper.

Høy konsentrasjon, omfattende grad av krysseierskap og andre former for samarbeid mellom produsentene kan bidra til å redusere konkurranseintensiteten i kraftmarkedet, ifølge Konkurransetilsynet.

Les også: Kritiserer hemmelighold av prisdata

Aktiv politikk

– En aktiv politikk for å sikre et spredt offentlig eierskap vil kunne begrense graden av konsentrasjon i kraftmarkedet. Et mulig og svært effektivt virkemiddel, som Konkurransetilsynet også har foreslått flere ganger tidligere, ville være å splitte opp det offentlige eierskapet ved en deling av Statkraft, sier seksjonsleder Vegard Aandal i Konkurransetilsynet.

Seksjonsleder  Vegard Magne Aandal, Konkurransetilsynet.
– En aktiv politikk for å sikre et spredt offentlig eierskap vil kunne begrense graden av konsentrasjon i kraftmarkedet. Et mulig og svært effektivt virkemiddel, som Konkurransetilsynet også har foreslått flere ganger tidligere, ville være å splitte opp det offentlige eierskapet ved en deling av Statkraft, sier seksjonsleder Vegard Aandal i Konkurransetilsynet. DEMPER KONKURRANSEN: Antall felleseide kraftverk er for stort og gir svekket konkurranse, mener Vegard Aandal. Marit Hommedal

– Krysseierskap som demper konkurransen bør unngås, både ved å hindre ytterligere krysseierskap og ved å avvikle nåværende krysseierskap. I tillegg bør det vurderes å redusere antall felleseide kraftverk, sier Aandal.

Arbeiderpartiet har imidlertid vært langt mindre kritisk til et stort og dominerende Statkraft, og den rødgrønne regjeringen har ikke tatt hensyn til Konkurransetilsynets advarsler tidligere. Les mer om det her.

Statkraft ønsker ikke å kommentere saken overfor Teknisk Ukeblad, men henviser til eierne. Statkraft er 100 prosent statlig eid, og det er Nærings- og handelsdepartementet som har ansvaret for å følge opp eierskapet. Departementet hadde ingen kommentar til saken fredag formiddag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.