Kommunene mangler planleggere

Kommunene mangler planleggere
Dårlig rekruttering til planleggerutdanningen vil på sikt få store konsekvenser for rekruttering av fagfolk til kommunene, viser NIBR-rapport. Bilde: colourbox.com

Det går fram av en ny rapport fra Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR), skriver Nationen.

– Det er dårlig rekruttering til planleggerutdanningen. Dette vil på sikt få store konsekvenser for rekruttering av fagfolk til kommunene, sier Terje Kleven ved NIBR.

Ifølge NIBR står vi foran et generasjonsskifte av norske planleggere.

– Du kan si at første generasjons planleggere er på vei ut av arbeidslivet, sier Kleven.

Les også: Flere kommuner har egen energi- og klimaplan

Større krav

Plan- og bygningsloven som ble vedtatt for to år siden, er mer omfattende enn den forrige.

– Det er sterkere krav til kvalitetskontroll. Risiko skal dessuten i større grad vurderes, sier rådgiver i Kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS), Henning Berby.

Han mener at en del kommuner sliter med å rekruttere gode fagfolk fordi de ikke kan tilby store nok fagmiljøer. Dessuten tilbyr private konsulentselskap ofte høyere lønn.

Dårlig forberedt på havstigning

Ikke så bekymret

Avdelingsdirektør i Miljøverndepartementet, Bjørn Casper Horgen, mener NIBR tegner et for dystert bilde av virkeligheten.

– Vi ser at utdanningen ved Universitetet på Ås har god søkning, og i Troms og Hordaland har fylkeskommunene direkte samarbeid med universitetene om etter- og videreutdanning, sier han.

Avdelingsdirektøren er opptatt av å øke statusen til kommuneplanleggerne, men er samtidig ikke bekymret over at så mange nyutdannede går til private firmaer.

– Flere private firmaer jobber for kommunene. De private firmaene gjøre en viktig jobb i norsk planlegging, sier han.

Les også: Harestua kan få treby

Les mer om: